Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Vi skal have meget mere forbrugerejet drikkevand

25. august 2020 kl. 06:001
Spildevand og drikkevand er to forskellige ting og bør ikke reguleres på samme måde. Levering af drikkevand skal varetages af rene drikkevandselskaber, ejet af forbrugerne, skriver direktør i Danske Vandværker - der taler for en skilsmisse fra de større vandforsyninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

For nogle kan det være lokkende toner, som lyder fra adm. direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder, i et debatindlæg i Watertech 18. august. Indlægget handler om, at vandsektoren skal centraliseres, hvis sektoren skal leve op til de politiske ønsker.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. august 2020 kl. 11:27

Først kom Lars Schrøder i sidste uge med et indlæg om, at jo større jo bedrere, uden at skele til lokale behov og forskelligheder. Det er godt at vi i Danmark har så "gode" erfaringer med DSB, postvæsenet, skattevæsenet, regioner og nu politiet, at den vej kommer vi forhåbentlig aldrig til at skulle afprøve. At Susan Münster i dagens parts indlæg, går i den modsatte grøft, er lige så beskæmmende. De ikke offentligt ejede almene vandværker har generelt en god økonomi og lavere takster end de offentligt ejede almene vandværker. Det skyldes primært at vandværkerne der er medlem af Danske Vandværker har en meget kortsigtet plan med deres boringer, værker og ledningsnet; "det virkede jo i går, hvorfor skulle det så ikke virke i morgen" filosofien er meget gennemgående i den forening. De ikke offentligt ejede vandforsyninger der tænker langsigtet, har i vid udstrækning samme eller højere takstniveau end de offentligt ejede. Så synes jeg at Danske Vandværker skal stoppe med transport spøgelset om pumpning af drikkevand. Det skal jo beregnes i hvert enkelt tilfælde og holdes op mod øvrige fordele og ulemper. Hos Mariagerfjord Vand har vi lukket 5 af 8 værker, etableret 30 km transmissionsledning, muliggjort at ca. 200 ejendomme i åbentland umiddelbart kan få almen vandforsyning og sparet 40% på energiforbruget på vandforsyningen - og så sætter vi selvfølgelig taksten ned, når det er blevet billigere! Jeg tror at fremtiden byder på flere offentligt ejede eller offentligt ledede vandforsyninger, da de kan tilbyde en mere fremtidssikret vandforsyning til den samme pris. Samtidig har vi også en lovforpligtigelse til at være "skraldespand" for de forsyninger der ikke kan bestå. Uanset hvilken model der vælges (pånær Lars Schrøders), er der kun vandforbrugerne til at betale for ydelserne der leveres. Og det er de samme forbrugere der skal betale for den efterfølgende spildevandsbehandling, dog under en anden lovgivning, men det gør ikke betalingen anderledes. Derfor bør drikkevandsforsyning og spildevandsafledning ikke skilles ad på husstandsniveau, da det myndighedsmæssigt er åbne forbundne kar. Lad os nu samarbejde istedet for at modarbejde hinanden.