Sommerforanstaltninger i byggeriet kan imødegå skader fra skybrud og fremtidens vilde vejr
Forår. Solen skinner, dagene bliver længere, og vinterforanstaltningerne på byggepladserne pakkes væk. Sådan har arbejdsgangen inden for byggeriet fulgt de skiftende årstider i årtier. Men noget har ændret sig fundamentalt. De pludselige skybrud og det uforudsigelige vejr udgør en helt ny virkelighed for byggebranchen.
Februar var blandt de vådeste nogensinde efterfulgt af marts, som aldrig har været mere tør. Og ligesom alle var klar til at fjerne vinterforanstaltningerne, faldt der et tungt lag sne i store dele af landet. Vejret er med andre ord blevet vildere og mere uforudsigeligt.
Fugt skal imødegås alle tider på året
Vinterforanstaltninger blev i sin tid taget i brug for at gøre byggeriet til helårsbeskæftigelse for byggearbejderne. Samtidigt havde fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed den positive sideeffekt, at tiltag som totaloverdækning også reducerede risikoen for fugt i byggeriet. Derfor er det tankevækkende, at de lovbestemte krav ikke også gælder for andre årstider. For ifølge DMIs klimanormal for de seneste 30 år fremgår det, at der falder mere nedbør i både sommer og efterårsmånederne end i vintermånederne. Og det er netop skybruddet, som ikke var forudset, som fører til de store skader.
Thor Hansen fra Teknologisk Institut understreger i sit debatindlæg nødvendigheden af en driftssikker fugtstrategi på alle byggepladser for at imødegå fugt i materialer og konstruktioner på grund af pludselige skybrud. Skimmelsvamp er den største trussel, og den trives i fugtige og varme miljøer. Så snart vi kommer over 10-12 grader, så vokser skimmelsvampen hurtigere.
I en svensk rapport fra Boverket præsenteres en rundspørge, hvor 822 deltagere har udvalgt de tre væsentligste årsager til fejl, skader og mangler. Af de syv højest repræsenterede årsager kan de seks relateres til vand.
Gør vinterforanstaltninger til sommerforanstaltninger
Løsningen på udfordringerne med det uforudsigelige sommervejr ligger lige for. Ved at anvende totaloverdækning hele året vil regn og fugt kunne holdes ude. Og samtidig vil det kunne føre til anselige økonomiske og klimamæssige gevinster, hvilket er veldokumenteret.
Teknologisk Institut har udarbejdet en cost-benefit analyse, der viser, at den totale byggesum kan reduceres med op til ti procent. Samme besparelse har vi oplevet i konkrete projekter, senest ved opførelsen af det ny stationshus i Växjö i Sverige, hvor det var muligt at reducere de samlede byggeomkostninger med ni procent i løbet af byggeprocessen.
Totaloverdækning vil desuden kunne bidrage til klare klimagevinster i byggeprocessen, fordi det reducerer spild på byggepladsen og minimerer behovet for udtørring. De data, der nu bliver indsamlet i forbindelse med den ny bæredygtighedsklasse vedrørende affaldsgenerering og energi til udtørring, vil gøre det synligt for alle. Thor Hansen fra Teknologisk Institut oplever desværre, at der bliver gået på kompromis med udtørring, fordi der er en forventning om, at byggeprocessen skal gå hurtigere og hurtigere.
Det interessante er, at der ligeledes kan opnås store tidsbesparelser ved at overdække byggeriet og omdanne byggepladsen til indendørs produktion. Således vurderede Skanska, at produktiviteten på projektet i Växjö blev øget med en time per medarbejder per dag, fordi alt arbejde blev udført hurtigere indendørs i tørvejr.
Kompleksiteten i byggeriet er stor nok i forvejen, så det gælder om at reducere risici, hvor vi kan. Skybrud og uforudsigeligt vejr kommer vi ikke uden om, men vi kan eliminere, at det får betydning for byggeproces, kvalitet, økonomi og klimaaftryk, hvis vi anvender de samme foranstaltninger om sommeren, som skaber værdi i byggeprocessen om vinteren.
