Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Nye spildevandskrav kan hjælpe landbruget

15. december 2022 kl. 05:001
ThorGunnarKofoed
Illustration: Torben Worsøe.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores PRO debatredaktion på pro-sekretariat@ing.dk

Vi har længe kæmpet for handling og strammere krav til overløb og kommuners spildevand. Tidligere på året meldte Rigsrevisionen, at den tager sagen op efter blandt andet pres fra os.

Og nu kan vi hente opbakning fra EU, der netop er kommet med et udkast til et nyt spildevandsdirektiv, som kan komme til at have positiv betydning for det danske landbrug.

Heri foreslår EU-Kommissionen strammere krav til rensning af spildevand for fosfor og kvælstof og sætter fokus på reduktion af forsyningsselskabernes overløb af spildevand til vandmiljøet.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. december 2022 kl. 12:13

Kære Thor Gunnar Kofoed. Jeg tror du fejlkolker den betydningen det nye Byspildevandsdirektiv vil få for den danske spildevandsbranche, og forsyningsselskabernes udledning af kvælstof til vandmiljøet. Det er korrekt, at der i det nye udkast lægges op til at grænseværdierne til kvælstof reduceres fra 10-15 mg/l til 6 mg/l, men siden 1987 har den danske spildevandsbekendtgørelse indeholdt kvælstofkrav på maks. 8 mg/l. Renseanlæg der udleder til vandløb og fjorde har allerede i dag oftest (måske altid?) et kvælstofkrav på 6 mg/l eller mindre og det samme gælder for Biofos store renseanlæg. Direktivets skærpede kvælstofkrav vil derfor ikke have nogen effekt i Danmark – for vi har i forvejen kraven og renser langt bedre end det. Den ”kattelem” om "national procentuel reduktion", som du beskriver, eksisterer derfor heller ikke.

Hele branchen er i fuld gang med at reducere regnbetingede overløb. At det er totalt ulogisk at forsyningsselskaber ikke betaler afgift for aflastet stofforurening kan vi hurtigt blive enige om, men et økonomisk incitament gør i praksis nok hverken fra eller til. Opgaven bliver i forvejen prioriteret meget højt. Man kunne måske endda sige for højt, for langt hovedparten af spildevandsbranchens belastning af vandmiljøet sker via det rensede - og ikke via det aflastede - spildevand. Og stofbelastningen via det rensede spildevand er jo kun er brøkdel af den stofbelastning der kommer fra landbruget.

Men Landbrug & Fødevarer elsker at tale om overløb som om de var årsag til at det danske vandmiljø har det så elendigt.