Humus - den ukendte klimabuffer mod ekstremregn m.m.
Humusindholdet i landbrugsjorden i Danmark og Tyskland er udfordret som konsekvens af bl.a. klimaændringerne og intensiv landbrugsdrift, som forårsager dårligere dyrkningsforhold. Derudover er humus et naturligt CO2 lager, som kan være medvirkende til at formindske drivhuseffekten. I den tyske netværksgruppe ”HumusReich”, arbejder landmænd sammen om at udbrede viden om, hvordan man i fremtiden sikrer mere humusdannelse.
Med nyere tiders mærkbare klimaforandringer er det frugtbare humuslag kommet i større fokus i landbruget. Tilgængeligheden af næringsstoffer, som humusen bidrager med, er et af de grundelementer, der skal til, for at sikre et godt udbytte i landbruget. Dét, som de færreste er bekendte med, er, at det funktionelle humuslag også gør jorden mere modstandsdygtig over for ekstreme vejrbegivenheder. Jord rig på humus absorberer vandet som en svamp og reducerer dermed jorderosion forårsaget af kraftig regn. Samtidig forøger vandlagringskapacitet tilgængeligheden af vand til planter, som giver et bedre udbytte i tørkeperioder.
Humusindholdet i jorden er stærkt udfordret som konsekvens af klimaforandringerne i sammenspil med en konventionel landbrugspraksis, som blandt andet indbefatter intensiv pløjning og suboptimale sædskifter. Fremtidsudsigterne er ikke ligefrem gode. IPCC anbefaler i deres rapport fra 2022 at jordforringelsen vil kunne adresseres gennem bæredygtig jordforvaltning, hvor kendskabet til de lokale betingelser og viden om praksisser og tekniske løsninger for afgrødeforvaltning skal bidrage til at gøre landbrugssektoren mere klimatilpasningsdygtig.
En fælles løsning
Udfordringerne er ikke enestående for Danmark, og når man kigger ned over den dansk-tyske grænse, oplever man mange sammenfald i de klimamæssige udfordringer, vi står overfor. Når vi nu er fælles om udfordringerne, hvorfor så ikke arbejde sammen om fælles løsninger?
NEPTUN er et Interregionalt innovativt vand- og klimatilpasningsprojekt med 20 partnere og netværkspartnere fra region SydDanmark, Region Sjælland og Schleswig-Holstein, hvor man belyser fælles udfordringer og bygger bro mellem problemløsere og problemejere på tværs af grænsen.
Der er bl.a. sat fokus på en grænseoverskridende udfordring med forbedring af humusindholdet i landbrugsjord. Henning Knutzen er en økologisk landmand, bosiddende i det nordlige Tyskland og formand for det tyske vidensnetværk ”HumusReich”, som er en tysk platform for miljøbevidste landmænd. Han har de sidste 20 år arbejdet med humusdannelse og kompostering ved bl.a. at teste forskellige metoder, der øger landbrugsjordens frugtbarhed.
Hensigten med netværket er at udbrede viden om humusdannelse og jordforbedring, ved at udveksle erfaringer, træne, rådgive og vejlede landmænd. Succeskriteriet er, at det skal være en win-win situation for landmændene, således at de lærer at skabe økonomisk gevinst ved samtidigt at beskytte sig mod tørke og ekstremregn.
En samfundsmæssig gevinst
HumusReich oplever generelt stor interesse blandt tyske landmænd, som er opmærksomme på, at klimaforandringerne allerede er godt i gang med at påvirke landbruget. Ifølge HumusReich er der flere strukturelle forhindringer, som skal ændres, hvis landbruget skal tage de nødvendige skridt mod en bæredygtig fremtid. Det omfatter en indsats for at øge kendskabet til og professionel rådgivning om hvordan humus nemt og effektivt kan opbygges i landbrugsjorden samt incitamenter til, at det bliver rentabelt at ændre praksis.
En forøgelse af humusindholdet er ikke kun i den enkelte landmænds interesse, men har en samfundsmæssig gevinst og kan blive en vigtig mekanisme til reduktion af klimagasudledning. Så et vigtigt spørgsmål er, om der i et dansk perspektiv er tilstrækkeligt fokus på netværksskabelse blandt landmændene i det konventionelle landbrug, der understøttes af rådgivning om humusdannelse, og hvilke klimamæssige gevinster det kan medføre.
