Vinternedbør skaber helt andre problemer end sommerskybrud – de skal nu granskes

Her i Silkeborg har afstrømning fra byens grønne områder resulteret i, at en legeplads næsten er skyllet væk under en vinterregnhændelse.
Her i Silkeborg har afstrømning fra byens grønne områder resulteret i, at en legeplads næsten er skyllet væk under en vinterregnhændelse. Illustration: Aarhus Vand. Se større version
Når det regner i vinterhalvåret, er det ofte langvarigt, og så betyder det mere, hvordan græsplæner og andre permeable overflader i byen tager imod - eller ikke tager imod - vandet. Det skal der nu forskes i; med et rekordhøjt beløb fra MUDP.
2. november kl. 06:33
errorÆldre end 30 dage

Efteråret og vinteren i 2019/20 var exceptionelt våd. Rekordstore regnmængder faldt over Danmark, og i modsætning til de typiske sommerskybrud, var nedbøren fordelt jævnt over de kolde måneder.

Dette bragte Danmark i en ny situation, som landets kommuner og vandselskaber typisk ikke har klimatilpasset til: Store ubefæstede arealer bidrog til afstrømning af regnvand, og forårsagede oversvømmelser og kraftig tilstrømning til vandløb, afløbssystemer og renseanlæg.

Denne type oversvømmelser bør der forskes langt mere i, mener projektkonsortiet i det nye projekt VandKant, og Miljøstyrelsens uddelere af MUDP-projektmidler er enige. Projektet VandKant er således med 9 millioner blevet topscorer i årets uddeling. 

»De meget store investeringer, der i dag bliver lavet for at begrænse effekterne fra skybrud, vil ikke nødvendigvis kunne håndtere konsekvenserne af denne type nedbør. Derfor er der brug for ny viden, nye metoder og nye værktøjer,« fremhæver Kristoffer Tønder Nielsen, Ph.D. i afstrømning fra byens grønne områder og projektleder i Aarhus Vand og på VandKant-projektet.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden