Verdensmestre i spildevand og klimatilpasning? Måske - men vi er ved at blive overhalet

Biofos renseanlæg
Illustration: Biofos.
Det halter især med uddannelse på spildevand og især med ny teknologi inden for klimatilpasning. Får vi ikke opgraderet det, mister vi vores førerposition, advarer vandeksperter i ny rundspørge. Der er behov for bedre rammebetingelser i sektoren, konkluderer IDA-formand.
21. april kl. 06:22

Danmark er verdensførende på spildevand og klimatilpasning. Men der er brug for bedre uddannelsesniveau og ny udvikling af teknologi, hvis vi skal gøre os håb om at fastholde den position.

Det viser en ny rundspørge blandt vandeksperter, som Rambøll Management Consulting har gennemført for Ingeniørforeningen, IDA med input fra WaterTech. 198 fremtrædende fagfolk fra vandselskaber, rådgivningsfirmaer, organisationer og uddannelsesinstitutioner er blevet inviteret til at deltage, og 46,5 pct. af dem har svaret på spørgeskemaet.

To ud af tre vurderer, at Danmark i høj eller meget høj grad er verdensførende inden for spildevandsektoren og klimatilpasning. Men samtidig viser rundspørgen, at det halter med uddannelsen på området, især inden for spildevand. Kun 26 pct. vurderer, at Danmark er verdensførende, når det vedrører uddannelseskapacitet og – kvalitet inden for spildevand. Problemet er især utilstrækkeligt optag, men også utilstrækkelig kvalitet.

Og så er ny teknologi nødvendig, hvis Danmark skal leve op til FN’s verdensmål i 2030 på disse to områder. Der er klart flere, som mener, at der er i høj eller meget høj grad er brug for ny teknologi inden for klimatilpasning (71 pct.) og spildevandsbehandling (60 pct.) end inden for rent drikkevand (45 pct.).

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger