Hans-Martin Friis Møller fra Kalundborg Forsyning foran den varmepumpe, som mange vandselskaber skeler misundeligt til.
Hans-Martin Friis Møller fra Kalundborg Forsyning foran den varmepumpe, som mange vandselskaber skeler misundeligt til.

Foto : Michael Rothenborg

Varmepumper kan spare mange penge og meget CO2 – men må ikke

I Kalundborg har man gjort det i flere år, og Roskilde er på vej. Men rigtig mange andre steder er der barrierer for udnyttelse af overskudsvarme fra spildevand, der ellers ville kunne opvarme op mod 300.000 husstande. Branchen og klimapartnerskabet anbefaler ændring af reglerne.
Det er Danmarks største varmepumpe, og andre forsyningsselskaber skeler misundeligt til Kalundborg. Ikke så meget, fordi forsyningen her har adgang til varmere spildevand end langt de fleste andre – i kraft af bl.a. Novo Nordisk og Novozymes – men mere, fordi Kalundborg har lov til at opvarme langt flere boliger og virksomheder med det.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Nævnte firmaer

Sådan fungerer Danmarks største varmepumpe   

Kalundborg Forsynings varmepumpe er sammensat af tre varmepumper, så de tilsammen yder 10 MWh – og hver enkelt yder 3,33 MWh.

Varmepumperne udnytter varmen i det rensede spildevand. Spildevandstemperaturen sænkes med 10 grader uanset indgangstemperaturen. Forsyningen udnytter p.t. ikke kølesiden.

Varmepumperne kører som udgangspunkt i paralleldrift, men kan også køre enkeltvis, hvilket gør anlægget meget fleksiblet med hensyn til afsætning af fjernvarme.

Hver varmepumpe består af fire kompressorer, som er delt op i to sektioner.
Første sektion består af en 16- og en 8-cylindret kompressor. I dette trin hæves temperaturen fra ca. 15°C til 45°C.

Den næste sektion er det to 16-cylinder kompressorer, hvor den sidste kompressor er en lidt kraftigere type, denne kompressor har kraftigere foringer og mindre stempler, da den arbejder med et højere tryk. Temperaturen i det sidste trin hæves fra ca. 45°C til 75°C ± 3°C
Varmepumperne kører med NH3 som kølemiddel. NH3 er et meget effektivt kølemiddel, som har et forholdsvist højt kogepunkt på -33,34°C.