Varmepumpe i grøn plantevæg skal levere varmt brugsvand

plantevæg grøn væg teknologisk Institut
Plantevæggen i fuldt flor på Teknologisk Institut i Taastrup. Illustration: Teknologisk Institut. Se større version
Teknologisk Institut har koblet en varmepumpe til en plantevæg, der skal optimere planternes vækst, men også producere varmt brugsvand.
12. oktober 2021 kl. 05:48
errorÆldre end 30 dage

På Teknologisk Institut i Taastrup hænger der en plante installation på godt 30m² bestående af 300 plantekasser. Planterne varierer i farve og størrelse - et lille bed med skovjordbær har sågar sneget sig ind - og supplerer hinanden flot. Det visuelle, æstetiske udtryk er ikke tilfældigt, men plantevæggen har også praktiske funktioner.

»Grundidéen er, at vi optimerer planternes vækst på den lodrette grønne væg, der oplever flere temperatursvingninger end planter i terræn. Væggen fungerer som en aktiv energioptager, og ved at koble en varmepumpe til den, kan vi udnytte den energi og producere varmt brugsvand,« fortæller sektionsleder for energianvendelse i bygninger ved Teknologisk Institut, Esben Vendelbo Foged, der er projektleder på projektet.

Den grønne væg har mange funktioner. Den kan bidrage til et æstetisk udtryk på en bygning og være gavnlig for biodiversiteten, da insekter og lignende vil nyde at opholde sig her. Samtidig kan den også reducere støj, hvis den for eksempel hænger i en gård, da den vil opfange lydbølgerne fra eksempelvis boldspil. Endelig kan den også bruges som det, der kaldes LAR (Lokal Afledning af Regnvand), hvor man bruger fladen til at fordampe regnvand, forklarer Esben Vendelbo Foged.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.