Vanskeligt klimaprojekt skader miljøet på kort sigt – men vil gavne på længere sigt

Stenløse Å
Stenløse Å bugter sig gennem byen mellem villabaghaver og jernbane, men rummer meget liv: Her er f.eks. set gydende ørreder nede i åen og isfugl i skrænten under banen til højre. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Man går først så gruelig meget ondt igennem… og så bliver klima- og miljøtilstanden god. Dette temmelig omskrevne H.C. Andersen-citat kan bruges til at beskrive den kontroversielle klimatilpasning af Stenløse Å i Nordsjælland.
16. december 2021 kl. 06:22

Det er sjældent let at klimatilpasse, så alle hensyn tilgodeses. Men klimatilpasningen af Stenløse Å i Nordsjælland byder på ekstraordinært mange udfordringer.

Sidste vinter skabte Egedal Kommune og Novafos’ planer om at nedlægge 2 km af åen og flytte den et andet sted hen røre blandt beboerne – og en EU-miljøjuraekspert advarede også, fordi det kunne skade dyre- og plantelivet i og omkring vandløbet.

Især WaterTechs artikel med juraeksperten skabte en del polemik og var medvirkende til, at politikere og fagfolk dykkede mere ned i alternative løsninger. Nu er byrådet (i hvert fald det afgående) i Egedal nået frem til en beslutning: Stenløse Å forbliver i sit nuværende trace, mens regnvandet håndteres i en regnvandsledning under åen. 

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.