Vandværker kan også bidrage til CO2-fangst – og spare penge samtidig

Co2 fangst Odsherred
Fanny Villadsen og Mads Johansen Nørgaard ved det lille CO2-fangst-anlæg på vandværket ved Nykøbing Sjælland. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Som alternativ til traditionel blødgøring har Odsherred Forsyning installeret et anlæg, der tilsætter CO2 og dermed bremser udfældningen af kalk. Det er en fordel for både klima, miljø og økonomi.
11. november 2021 kl. 06:33
errorÆldre end 30 dage

Jo flere topmøder der afholdes i FN-systemet – som det nuværende COP26 i Glasgow - jo mere står det klart, at verden ikke kan holde den globale temperaturstigning nede på omkring 2 grader uden at skulle trække CO2 og andre drivhusgasser ud af atmosfæren.

Samtidig vil der næppe blive tale om få, dominerende teknologier til denne CO2-fangst, men om at mange bække små skal gøre en stor å.

Derfor kan selv et lille projekt på et par vandværker i Odsherred med anvendelse af blot 12 ton opsamlet CO2 årligt også ende med at få betydning – fordi det kan brede sig som ringe i vandet.

»Sådan et Re.CaP-anlæg her er et godt alternativ til vandværker med kalkudfordringer, som ikke ønsker eller ikke har mulighed for at udvide deres nuværende vandbehandling med et pladskrævende og dyrere blødgøringsanlæg,« siger Mads Johansen Nørgaard, projektleder fra Krüger, der har installeret anlægget for Odsherred Forsyning.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.