Vand, sand og sten gør Danmarks største skybrudstunnel mere bøvlet

Jordprøver Utterslev Mose
Mathias Elle og Søren Holm-Hansen drøfter jordprøveresultater foran boreriggen ved Utterslev Mose. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Jordprøver ned til 42 meters dybde giver geologer og andre fagfolk værdifuld viden om, hvordan man bedst og billigst kan bore regnvandstunnelen fra Københavns forstæder og ud til spidsen af Nordhavn. Det har været medvirkende til flere ændringer i projektet.
14. oktober 2021 kl. 06:25
errorÆldre end 30 dage

Et udbredt mantra blandt tunnelborefolk er, at man som regel har tre udfordringer: vand, vand og vand (Der er også udfordringer med store sten og sand, men det vender vi tilbage til).

Det er geotekniker Søren Holm-Hansen fra GeoAssist, der fortæller om vand-mantraet ved Utterslev Mose, hvor der i disse uger tages jordprøver for at forberede Danmarks største skybrudstunnel. Den såkaldte Svanemøllen Skybrudstunnel skal lede regnvand fra Gentofte, Gladsaxe og København ud i Øresund for at aflaste vandmiljø og begrænse oversvømmelser, og det er vigtigt at vide, hvad tunnelen risikerer at støde på.

Boreriggen her ved mosen skal tjekke jordlag helt ned i 42 meter, og på vejen ned efterlader den huller, som der så løber vand i.

»Så måler vi, hvor meget vand der løber til hvor hurtigt, og de tal får entreprenøren, der skal grave skakten og bore tunnelen, så han kan dimensionere, hvor meget vand han skal pumpe op undervejs,« forklarer Søren Holm-Hansen.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.