Ugens vand: Flere trusler mod drikkevandet – og mod klimaforhandlingerne

10. november kl. 16:311
3D rendering AI vand
Ligesom i sidste uge er illustrationen til Ugens Vand en AI-genereret 3D-rendering. Illustration: AI Illustration: DALL-E/Michael Rothenborg.
PFAS, pesticider, bakterier… Drikkevandet i Danmark er under pres, men der er dog også godt nyt, og det er jo værre i udlandet – der også rammes hårdest af klimaændringerne og mangler penge til tilpasning. Og så er der to skridt frem og et tilbage på renseanlægsområdet.

Ugeopsamlingen handler igen mest om drikkevand. Vi begynder i det nordligste Danmark, hvor analyser bekræfter, at PFAS desværre har det med at dukke op overalt, også tilsyneladende jomfruelige steder (f.eks. EU-habitatområder). Skagen Vandværk har fundet for høje mængder af stofferne i 30 ud af 31 boringer, formentlig fordi PFAS-holdigt skum blæser ind fra havet – men har heldigvis mulighed for opblanding.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. november kl. 18:43

Pesticider i Tårnby. Eksperten fra DN Walther Brüsch udtaler i Netavisens artikel, at DMS kommer fra landbruget. Samtidig vises et kort over forurenede boringer. Det gode spørgsmål er så, om ikke området har været bebygget i hele den periode, hvor midlerne der efterlod DMS var til rådighed. Maling og træbeskyttelse efterlader forresten også DMS.