Biolog Kim Michelsen foran U11 - det kloakoverløb, der har (for)fulgt ham næsten hele hans liv, og som stadig lukker alt for meget fosfor ud i naturen.
Biolog Kim Michelsen foran U11 - det kloakoverløb, der har (for)fulgt ham næsten hele hans liv, og som stadig lukker alt for meget fosfor ud i naturen.

Foto : Michael Rothenborg

U11 – kloakoverløbet, der dræbte hovedstadens største ferskvandsområde

Utterslev Mose blev erklæret biologisk død i 1968 og er stadig ikke kommet sig efter fortidens fosforsynder. Men nu kræver EU’s Vandrammedirektiv handling, og en biolog i Københavns Kommune har en plan. Igen.
»Det der …,« siger Kim Michelsen og peger på et kloakoverløb til Fæstningskanalen ved Utterslev Mose: »Det er i mine øjne nok den værste øjebæ i hele Københavns Kommune. Men det er jo ikke så meget udseendet, som hvad den har været skyld i.«
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Husk at være logget ind med den e-mail, hvor du har dit abonnement tilknyttet. Oplever du fortsat udfordringer med din adgang, så skriv til support@ing.dk.

Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Vandforsyning - Befæstning - Forurenet Naturpark

Utterslev Mose er et forgrenet mosestrøg i den nordvestlige del af Københavns Kommune godt fem km fra Rådhuspladsen (se kort nederst i artiklen). Mod nord grænser mosen op til Gladsaxe og Gentofte kommuner. 

Det er sandsynligt, at mosen efter sidste istid har været en lavvandet sø, der sidenhen langsomt groede til. Fra omkring 1600 leverede mosen drikkevand til København.

I forbindelse med anlæggelsen af Københavns Befæstning fra omkring 1890 indgik Utterslev Mose i oversvømmelses-systemerne nord for hovedstaden.

I 1925 besluttede Københavns Kommune at omskabe mosen til en naturpark. Det skete i to omgange; fra 1937-43. Mosen blev fredet i år 2000.

Læs om fredningen, Københavns Kommunes vandhandleplan (side 13 og frem) og resten af udviklingsplanen for mosen her.