U11 – kloakoverløbet, der dræbte hovedstadens største ferskvandsområde

vand Utterslev Mose fosfor kloakoverløb
Illustration: Michael Rothenborg.
Utterslev Mose blev erklæret biologisk død i 1968 og er stadig ikke kommet sig efter fortidens fosforsynder. Men nu kræver EU’s Vandrammedirektiv handling, og en biolog i Københavns Kommune har en plan. Igen.
Indblik24. september 2019 kl. 06:22
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Det der …,« siger Kim Michelsen og peger på et kloakoverløb til Fæstningskanalen ved Utterslev Mose:

»Det er i mine øjne nok den værste øjebæ i hele Københavns Kommune. Men det er jo ikke så meget udseendet, som hvad den har været skyld i.«

Overløbet hedder U11, og det er formentlig den største enkeltfaktor bag forureningen af hovedstadens største ferskvandsområde Utterslev Mose. Mosen har cirka fem gange så højt fosforindhold, som en ren sø har, og den spøger nu på sjette årti som en miljømæssig hovedpine i København og nabokommunerne.

Ikke mindst hos Kim Michelsen, der er biolog i Københavns Kommune og står bag en række forslag til reduktion af fosforforureningen i mosen – men som også kan huske U11 fra sin skoletid på Voldparken Skole et par stenkast herfra.

Han var blandt de elever, der blev sendt hjem fra skole den dag i 1968, hvor Utterslev Mose ikke længere kunne klare overløbene – og blev erklæret biologisk død.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger