Truer giftstoffer fra bregner drikkevand? Næppe – men der kan være beslægtede problemer

Ørnebregner
Et eksempel på ørnebregner indenfor et af Vandcenter Syds indvindingsoplande, men udenfor BNBO (boringsnært beskyttelsesområde). Illustration: Anne Esbjørn/Vandcenter Syd. Se større version
En mangeårig diskussion om naturlige toksiner fra ørnebregner og andre planter er nået en foreløbig konklusion: Problemet er meget lille, i hvert fald set med vandforsyningsbriller. Men der kan være undtagelser.
5. oktober 2021 kl. 06:25
errorÆldre end 30 dage

Vi hører ofte om pesticider, medicinrester og andre miljøfremmede stoffer, der kommer fra landbrug eller spildevand, og som kan skade naturen og menneskers sundhed. Men naturen har også sine egne giftstoffer, såkaldte naturlige toksiner.

De kommer bla. fra planter som bl.a. ørnebregner –  og det har i mange år været meget uklart, hvor stor risikoen ved disse toksiner egentlig er.

Nu har et forskningsprojekt under programmet NaToxAq med deltagelse af Hofor og VandCenter Syd kommet nærmere en opklaring: Hovedresultaterne er blevet offentliggjort i en videnskabelig artikel ’Occurence of carcinogenic illudane glocosides in drinking water wells’ i tidsskriftet Environmental Sciences Europe, og set med danske vandforsyningsbriller er konklusionen opmuntrende:

»For forsyninger i Danmark, der har ordentlige boringer og henter grundvand dybt fra undergrunden, mener vi ikke,  at det her er et problem.« siger Mathilde Hedegaard, vandkvalitetsspecialist hos Hofor og medforfatter på den videnskabelige artikel.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.