Tre danske teknologier, der sikrer rent drikkevand i fattigere lande

Krüger Veolia Elfenbenskysten
På Krüger Veolias anlæg i La Mé, Elfenbenskysten, gøres bundfaldet af uønskede partikler i vandet mere effektivt ved at ‘klistre’ dem til mikrosand. Illustration: Krüger.
Dansk innovation kan lidt af hvert – for eksempel gøre vand drikkeligt for dem, der har mest brug for det verden over. Vi beskriver her tre gode eksempler, ifølge bl.a. Dansk Industri.
23. juni kl. 06:03

Du har måske hørt om Lifestraw, sugerøret med indbygget filtreringssystem, designet af danske Mikkel Vestergaard Frandsen? Siden dets udvikling er det blevet anvendt i kriseområder som oversvømmelsesramte Pakistan i 2010 og et post-jordskælv-Ecuador i 2016, samt uddelt af Røde Kors i Kenya for at bekæmpe mangel på rent drikkevand i tørkeperioder.

Lifestraw har endda vundet priser for innovation og nytænkning, og i en verden, hvor adgang til rent drikkevand er et dagligt problem for mange, er det en dansk idé, der kan gøre en forskel.

Men Lifestraw er ikke det eneste eksempel på dansk teknologi, der kommer mennesker med begrænsede vandressourcer til gode. 

Her er tre danske tilgange til vandrensning, der hjælper de drikkevandsmanglende i verden i både større og mindre skala.

Filter med vandbehandlende proteiner

Indien oplever ofte tørke, der især dette år har været ekstrem, og landets premierminister har udtrykt et stærkt ønske om at sikre befolkningens adgang til rent vand at drikke.

Ét produkt, der skal gøre noget ved problemet, er et resultat af et samarbejde mellem danske Aquaporin og indiske Diamond Drops. Det er for nylig blevet godkendt af de lokale myndigheder i den sydlige delstat Karnataka, hvor det skal i generelt brug.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger