Tørke og vandmangel påvirker 30 procent af europæerne - også i Danmark er der udfordringer

Kunstvandig vil blive nødvendigt i en stadig større del af Europa i takt med at klimaet forandrer sig.
Kunstvandig vil blive nødvendigt i en stadig større del af Europa i takt med at klimaet forandrer sig. Illustration: BigStock. Se større version
På tværs af Europa er tørke og mangel på rent vand et problem, og det bliver kun værre med klimaforandringer, viser ny rapport fra EEA. Danmark er på vej til at blive hårdere ramt; f.eks. nævnes København i rapporten - der i lighed med Geus også har løsningsforslag.
2. november kl. 06:15
errorÆldre end 30 dage

30 procent af alle europæere er allerede i dag påvirket af tørke og vandknaphed, og problemet spås kun værre med fremtidige klimaforandringer.

Det er nogle af hovedkonklusionerne fra en ny rapport udgivet af EEA, Det Europæiske Miljøagentur, der har undersøgt 'stress-tilstanden' i vandressourcerne på tværs af Europa.

Historisk rammer problemerne hårdest i de sydeuropæiske lande, hvor der er tale om et helårligt pres på adgangen til rent vand.

Men EEA viser, hvordan udfordringer med såkaldt ‘vand-stress’ opstår med stadig stigende intensitet, frekvens og udbredelse, så lande i det centrale og vestlige Europa også oplever, at adgangen til ferskvandsressourcer ikke efterkommer behovet fra både samfund og natur:

»Der er hele tiden et stigende vandforbrug til landbruget og energisektoren, og oveni det kommer så klimaforandringer, så på den måde overrasker det mig ikke, at 30 procent af den europæiske befolkning oplever problemer,« forklarer seniorrådgiver ved Geus, Hans Jørgen Henriksen:

»Det er mest udtalt i Sydeuropa, men vi ser, at det gælder generelt op igennem Europa i lande som Frankrig, Holland, Belgien, men også Danmark.«

Håndtér problemerne samlet

I Danmark ser vi ifølge Hans Jørgen Henriksen følgerne af, at vejrforholdene bliver mere ekstreme:

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden