Teknologi kan rense PFAS-holdigt vand og minimere farlige restprodukter

SCWO-reaktor
Illustration: Aquarden Technologies ApS. Se større version
Ved hjælp af superkritisk vandoxidation har danske Aquarden Technologies udviklet reaktorer, der kan eliminere 99,99 procent af de ellers så svært nedbrydelige og sundhedsfarlige PFAS'er. Det er dog relativt dyrt.
11. november 2021 kl. 06:00
errorÆldre end 30 dage

Efter fundet af det kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stof PFOS i rester efter brandslukningsskum, er stoffet og andre persistente organiske forurenere – overordnet kaldet PFAS-stoffer – for alvor kommet på dagsordnen herhjemme. 

Hidtil har man især brugt aktivt kul til behandling af PFAS-forurenet vand, som i nogen grad har kunnet binde dele af den PFAS, der florerede i vandet, hvorefter den sendes ind på højtemperatur forbrændingsanlæg og brændes af. 

Udfordringen er dog, at det aktive kul ikke kan absorbere alt PFAS fra det forurenede vand. Desuden kan selve forbrændingen ikke kan eliminere alt PFAS, ligesom forbrændingen resulterer i problematiske restprodukter som flussyre og svovlsyre, der er meget korrosive syrer.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.