Store forskelle i oversvømmelses-modeller og skadesopgørelser

Odense
Illustration: Michael Rothenborg.
DTU slår til lyd for bedre modeller for opgørelse af samfundsøkonomiske konsekvenser af stormfloder og andre klimarelaterede episoder. Det er svært at lande en fornuftbaseret national klimatilpasningsstrategi, når beslutningerne i dag ikke kan baseres på et mere solidt vidensgrundlag, mener forskerne.
3. maj kl. 06:01

Byggerierne ligger lavt ved Odense inderhavn. Ikke så påfaldende lavt som f.eks. i Københavns Sydhavn, men lavt nok til, at risikoen ved en voldsom stormflod er betydelig.

Der er således ingen tvivl om, at omkostningerne ved oversvømmelser kan være betydelige i Odense – men en ny analyse fra DTU påpeger, at resultaterne kan variere voldsomt, alt efter hvilke forudsætninger og beregningsmodeller, man bruger. Det er bl.a. et problem, når Folketinget om få uger (eller måneder) skal forhandle regeringens nationale klimatilpasningsstrategi.

»Der er f.eks. usikkerheder på størrelse og forekomst af fremtidige ekstreme begivenheder samt til dels på havspejlsstigninger, afhængig af drivhusgasscenarie og resulterende afsmeltning« fremhæver seniorforsker Morten Andreas Dahl Larsen fra DTU Management.

Usikkerheden skyldes bl.a., at der historisk har været korte og dårlige observationer af stormfloder, og at klimaforandringerne  er ved at ændre dynamikker bag stormfloderne.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger