Storby skal sikres bedre mod stormflod med præcisionsdata fra radarer

Odense Stormflod
Blandt andet store områder vest for Odense Kanal og Odense Fjord er i risiko for oversvømmelser ved 20 års hændelser. Det gælder eksempelvis området Stige, der var hårdt ramt under stormfloden i november 2006. Illustration: Odense Kommune. Se større version
Radarbilleder, der viser terrænbevægelser på millimeterskala, kan blive en game changer i klimasikring. I forhold til vores nabolande mangler Danmark at løfte potentialet i radarbillederne, men et projekt kører nu i Odense.
21. december 2021 kl. 06:15

Jorden under Danmark er som udgangspunkt ret stabilt.

Men som eksempelvis en større kortlægning af aktive landskred har vist, er der også steder, der oplever betydelige lokale bevægelser eller sætninger på årlig basis. 

Læs også: Regnen falder, vandet stiger, landet skrider: Vådere klima betyder flere landskred

Et af de steder er Odense, som ikke skrider, men i stedet synker. I sin ekspansion til landets tredjestørste by har man nemlig inddraget indvundne arealer fra Odense Fjord og afvandede moser, søer og andet lavland til bebyggelse:

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.