
Danmark oplever stigende mængder vand, både fra siden, fra oven og fra neden - og det er langtfra altid, at udfordringerne håndteres hensigtsmæssigt.
Foto : Michael Rothenborg
Stigende mængder vand skal håndteres mere fornuftigt
Der kommer mere vand rigtig mange steder, og det hører stadig kun til undtagelserne, at det kan bruges fornuftigt.
En ret ny og overraskende undtagelse vender vi tilbage til i slutningen af denne ugeopsamling. Først til de steder, hvor der bare er for meget vand.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?
WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.
Nye løsninger?
Danmark udfordres vel vandteknisk på 3 fronter:
Vi kommer derfor nok ikke uden om, at der skal foretages væsentlige terrænreguleringer i især kyst-, vandløbs- og sø-nære områder for at øge digeeffekten.
De stigende nedbørsmængder kalder vel også på en hastig gentænkning af nuværende lovgivning for, hvad vand skal bruges til. Skal det blot afledes - og evt. kanaliseres via nye afstrømnings- og buffersystemer (som bidrager til øget grundvandsstand) - eller bør vi sætte skub i installationer til opsamling til brugsapplikationer til særlige formål, som vi bidrage med en øget buffereffekt.
Tilplantning af særligt udsatte arealer med oversvømmelsestolerante buske og træer vil kunne absorbere noget af vandmængden, have en jord- og vandrensende effekt samt binde atmosfærisk CO2 til biomasse, der ultimativt vil kunne anvendes til naturlig terrænhævning (over tid).
Vores kære venner i Nederlandene bor på drænet havbund, og har mange elegante løsninger på, hvordan stigende hav- og grundvand håndteres på arealer, der er 3x mere befolkningstætte end hvad vi har i Danmark.