Sten eller sand? Afklaring om beskyttelse af danske kyster trækker ud

Kystsikring Nordsjælland Hellebæk
Kystbeskyttelsen af Nordsjælland er trukket i langdrag af flere årsager, ikke mindst uklarhed om forholdet mellem beskyttelse af mennesker/infrastruktur og beskyttelse af natur/miljø. Her er det Hellebæk i Helsingør Kommune. Illustration: Michael Rothenborg.
Siden 2019 har Miljøstyrelsen og andre myndigheder tygget på, om man må sandfodre på nordsjællandske strande – eller om EU’s Natura 2000-regler bevirker, at der i stedet skal bruges stenrev. Sagen har principiel betydning for andre områder med behov for bedre kystbeskyttelse.
18. januar kl. 06:15
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I går var der igen varsel om forhøjet vandstand i Nordsjælland - et område, der huser nogle af de danske kystområder, hvor der er størst behov for bedre beskyttelse mod stormflod og erosion. 

Men det uafklarede juridiske spørgsmål, der forsinker opgraderet kystbeskyttelse på bl.a. de nordsjællandske kyster, er stadig ikke afklaret: Eksperter har påpeget, at det er mere skånsomt at sikre kysten med stenrev end med sandfodring. Det skyldes, at sandfodring (og -sugning) kan skade bl.a. fisk, og biodiversiteten vil også generelt have gavn af stenrev.

EU’s skrappe naturregler kan således tvinge nordsjællandske og andre kystkommuner opgive en del af deres strandareal – og dermed en stor del af deres attraktivitet.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger