Spildevandsslam brændes på lille anlæg - i stedet for at skabe lugt- og transportgener

14. december 2021 kl. 06:151
Frejlev forbrændingsanlæg
Det nye forbrændingsanlæg. Fra venstre ses: Container med flis (supplerende brændsel, især her i opstarten), kedelhal, container med anlæg til tørring af slam og container til aflevering af slam (den lysegrå bag svanerne). Illustration: Guldborgsund Forsyning .
Nyt anlæg i Guldborgsund Kommune forbrænder spildevandsslam ved 1.400 grader og får lugtfrit askelignende stof som restprodukt, der kan spredes risikofrit. Det er første gang herhjemme, at teknologien fungerer i et lille, decentralt renseanlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Endnu en forsyning tager nu forskud på den formentlig ikke særlig fjerne fremtid, hvor udspredning af spildevandsslam på landbrugets marker ikke længere er tilladt.

Det er Guldborgsund Forsyning, der i dag indvier et slamforbrændingsanlæg i Frejlev, som er det første af sin art i denne skala i Danmark. Inspirationen kommer bl.a. fra et anlæg i Schüttorf, Niedersachsen, der har været i drift i 2 år.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. januar kl. 08:21

Spændende projekt! Særligt set i lyset af de pointer artiklen beskriver med mulige forbud mod slam på landbrugsjorde. Jeg er lidt nysgerrig på hvorfor man vælger en decideret forbrænding af slam fremfor pyrolysering? Ved forbrænding fjernes/ødelægges også fosfor, hvilket er uhensigtsmæssig grundet knaphed af stoffet på verdensplan.