Spildevandsslam brændes på lille anlæg - i stedet for at skabe lugt- og transportgener

Frejlev forbrændingsanlæg
Det nye forbrændingsanlæg. Fra venstre ses: Container med flis (supplerende brændsel, især her i opstarten), kedelhal, container med anlæg til tørring af slam og container til aflevering af slam (den lysegrå bag svanerne). Illustration: Guldborgsund Forsyning . Se større version
Nyt anlæg i Guldborgsund Kommune forbrænder spildevandsslam ved 1.400 grader og får lugtfrit askelignende stof som restprodukt, der kan spredes risikofrit. Det er første gang herhjemme, at teknologien fungerer i et lille, decentralt renseanlæg.
14. december 2021 kl. 06:15
errorÆldre end 30 dage

Endnu en forsyning tager nu forskud på den formentlig ikke særlig fjerne fremtid, hvor udspredning af spildevandsslam på landbrugets marker ikke længere er tilladt.

Det er Guldborgsund Forsyning, der i dag indvier et slamforbrændingsanlæg i Frejlev, som er det første af sin art i denne skala i Danmark. Inspirationen kommer bl.a. fra et anlæg i Schüttorf, Niedersachsen, der har været i drift i 2 år.

Anlægget reducerer organiske stoffer – fra medicinrester, antibiotika, penicillin over diverse cocktails af husholdningskemikalier til mikroplast. Endvidere reduceres indholdet af tungmetaller til et niveau, der ligger langt under de gældende grænseværdier.

Slutproduktet er et lugtfrit askelignende stof, som indeholder fosfor og kalium, og ifølge forsyningen har en udmærket gødningsværdi, der uden risiko kan spredes på f.eks. landbrugsjord.

Stadig flere lande forbyder slam på markerne

»Vi forbereder vi os på det øjeblik, hvor udspredning af spildevandsslam fra renseanlæg på landbrugsjord vil være helt forbudt,« forklarer Niels Rasmussen, adm. dir. i Guldborgsund Forsyning.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Thomas Kruse Madsen
13. januar kl. 08:21

Spændende projekt! Særligt set i lyset af de pointer artiklen beskriver med mulige forbud mod slam på landbrugsjorde. Jeg er lidt nysgerrig på hvorfor man vælger en decideret forbrænding af slam fremfor pyrolysering? Ved forbrænding fjernes/ødelægges også fosfor, hvilket er uhensigtsmæssig grundet knaphed af stoffet på verdensplan.