Spærrede vandløb spænder ben for dansk EU-målsætning

Der er spærringer i cirka 1.800 vandløb, men der er ikke overblik over, hvor mange af dem der kan være i strid med målsætningerne i EU's Vandrammedirektiv og de danske vandplaner.
Der er spærringer i cirka 1.800 vandløb, men der er ikke overblik over, hvor mange af dem der kan være i strid med målsætningerne i EU's Vandrammedirektiv og de danske vandplaner. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Hvert fjerde danske vandløb har én eller flere spærringer, der forhindrer gennemløb. Mange af dem gør det svært at leve op til EU’s krav om god økologisk tilstand for fisk og andet liv, og skal derfor fjernes. Det er dog ikke så simpelt i praksis.
Indblik 11. november kl. 06:15

Vandløb har rindende vand, livlige fisk og et rigt mikroliv. Ideelt set. Realiteten er, at store mængder vandløb i Danmark har den ene eller anden form for spærringer - det kunne være en opdæmning af vand langs en vandmølle eller en klodset betonmur.

En basisundersøgelse, foretaget af Miljøstyrelsen i forbindelse med den tredje vandplanperiode (2021-2027), viser, at der er én eller flere spærringer på cirka 1800 ud af 7400 vandløb i Danmark.

Spærringer ligger betydeligt pres på vandløb ikke bare i Danmark, men i hele Europa. I en rapport fra Det Europæiske Miljøagentur vurderes det, at Danmark, sammen med fem andre lande, har det højeste antal spærringer i Europa.

Det er problematisk, da EU’s Vandrammedirektiv pålægger Danmark, at man skal have god økologisk tilstand i vandløbene. Af Danmarks 75.000 km vandløb er 19.000 omfattet af vandområdeplanerne.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
#1
Jens Jensen
11. november kl. 07:17

Hvordan hænger fjernelsen af spærringer overordnet sammen med ønsket om at parkere mest muligt regnvand i klimatilpasningshenseende?

#2
verified_user
editor
Michael Rothenborg
11. november kl. 09:30

Hej Jens. Tak for spørgsmål. Uden at kunne give et fuldstændigt svar hænger det i hvert fald sammen på den måde, at regnvandsparkering sagtens kan ske uden spærrringer - f.eks. blot ved at et vandløb går over sine bredder. Men du har ret i, at det er en udfordring at tænke vandmiljø og klimatilpasning sammen - som WaterTech også har skrevet om flere gange. bh, Michael, redaktør

Forsiden
Regnen falder, vandet stiger, landet skrider: Vådere klima betyder flere landskred

Regnen falder, vandet stiger, landet skrider: Vådere klima betyder flere landskred

Jord, grus og sand skrider flere steder i Danmark. Klimaændringernes stigende grundvand og nedbørsmængder kan skubbe til eksisterende skred, der netop er kortlagt af Geus.
Tvivl om EU-vandmiljøkrav og renseanlægs effektivitet forsinker supersygehus

Tvivl om EU-vandmiljøkrav og renseanlægs effektivitet forsinker supersygehus

Nyt Odense Universitetshospital (OUH) vil selv rense sit spildevand. Det duer ikke, mener Danmarks Sportsfiskerforbund, der nu har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet med henvisning til EU's krav om 'god økologisk tilstand' i vandløb.

Seneste debat

Sammen om grundvandet

Sammen om grundvandet

Hvis vi virkelig vil beskytte vores grundvand, er det nødvendigt med grundvandsparker og anden mere langsigtet beskyttelse, skriver Danske Vandværker i anledning af stor konference i dag.
Synspunkt af Susan Münster
Ugens vand: Fokus på klimatilpasning, kommunalvalgkamp om drikke-/spildevand – og en toilet-quiz

Ugens vand: Fokus på klimatilpasning, kommunalvalgkamp om drikke-/spildevand – og en toilet-quiz

Cop26 slutter efter planen i dag, så vi begynder meget passende med klimatilpasning – som der har været ret stor diskussion om på klimatopmødet i Glasgow. Der er dog bevægelse på området: Danmark har meldt ud, at man godt vil give mere til tilpasning – f.eks. skal 60 pct.
 
Vandværker kan også bidrage til CO2-fangst – og spare penge samtidig

Vandværker kan også bidrage til CO2-fangst – og spare penge samtidig

Som alternativ til traditionel blødgøring har Odsherred Forsyning installeret et anlæg, der tilsætter CO2 og dermed bremser udfældningen af kalk. Det er en fordel for både klima, miljø og økonomi.