Spærrede vandløb spænder ben for dansk EU-målsætning

Vandløb
Der er spærringer i cirka 1.800 vandløb, men der er ikke overblik over, hvor mange af dem der kan være i strid med målsætningerne i EU's Vandrammedirektiv og de danske vandplaner. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Hvert fjerde danske vandløb har én eller flere spærringer, der forhindrer gennemløb. Mange af dem gør det svært at leve op til EU’s krav om god økologisk tilstand for fisk og andet liv, og skal derfor fjernes. Det er dog ikke så simpelt i praksis.
Indblik11. november 2021 kl. 06:15
errorÆldre end 30 dage

Vandløb har rindende vand, livlige fisk og et rigt mikroliv. Ideelt set. Realiteten er, at store mængder vandløb i Danmark har den ene eller anden form for spærringer - det kunne være en opdæmning af vand langs en vandmølle eller en klodset betonmur.

En basisundersøgelse, foretaget af Miljøstyrelsen i forbindelse med den tredje vandplanperiode (2021-2027), viser, at der er én eller flere spærringer på cirka 1800 ud af 7400 vandløb i Danmark.

Spærringer ligger betydeligt pres på vandløb ikke bare i Danmark, men i hele Europa. I en rapport fra Det Europæiske Miljøagentur vurderes det, at Danmark, sammen med fem andre lande, har det højeste antal spærringer i Europa.

Det er problematisk, da EU’s Vandrammedirektiv pålægger Danmark, at man skal have god økologisk tilstand i vandløbene. Af Danmarks 75.000 km vandløb er 19.000 omfattet af vandområdeplanerne.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Jens Jensen
11. november 2021 kl. 07:17

Hvordan hænger fjernelsen af spærringer overordnet sammen med ønsket om at parkere mest muligt regnvand i klimatilpasningshenseende?

#2
verified_user
editor
Michael Rothenborg
11. november 2021 kl. 09:30

Hej Jens. Tak for spørgsmål. Uden at kunne give et fuldstændigt svar hænger det i hvert fald sammen på den måde, at regnvandsparkering sagtens kan ske uden spærrringer - f.eks. blot ved at et vandløb går over sine bredder. Men du har ret i, at det er en udfordring at tænke vandmiljø og klimatilpasning sammen - som WaterTech også har skrevet om flere gange. bh, Michael, redaktør