Spærrede vandløb spænder ben for dansk EU-målsætning

11. november 2021 kl. 06:152
Vandløb
Der er spærringer i cirka 1.800 vandløb, men der er ikke overblik over, hvor mange af dem der kan være i strid med målsætningerne i EU's Vandrammedirektiv og de danske vandplaner. Illustration: Michael Rothenborg.
Hvert fjerde danske vandløb har én eller flere spærringer, der forhindrer gennemløb. Mange af dem gør det svært at leve op til EU’s krav om god økologisk tilstand for fisk og andet liv, og skal derfor fjernes. Det er dog ikke så simpelt i praksis.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vandløb har rindende vand, livlige fisk og et rigt mikroliv. Ideelt set. Realiteten er, at store mængder vandløb i Danmark har den ene eller anden form for spærringer - det kunne være en opdæmning af vand langs en vandmølle eller en klodset betonmur.

En basisundersøgelse, foretaget af Miljøstyrelsen i forbindelse med den tredje vandplanperiode (2021-2027), viser, at der er én eller flere spærringer på cirka 1800 ud af 7400 vandløb i Danmark.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. november 2021 kl. 07:17

Hvordan hænger fjernelsen af spærringer overordnet sammen med ønsket om at parkere mest muligt regnvand i klimatilpasningshenseende?

2
Redaktør -
11. november 2021 kl. 09:30
Redaktør

Hej Jens. Tak for spørgsmål. Uden at kunne give et fuldstændigt svar hænger det i hvert fald sammen på den måde, at regnvandsparkering sagtens kan ske uden spærrringer - f.eks. blot ved at et vandløb går over sine bredder. Men du har ret i, at det er en udfordring at tænke vandmiljø og klimatilpasning sammen - som WaterTech også har skrevet om flere gange. bh, Michael, redaktør