Billedet er taget om morgenen efter et skybrud natten til den 31. august 2014 - på Lersø Parkallé på Ydre Østerbro i København.
Billedet er taget om morgenen efter et skybrud natten til den 31. august 2014 - på Lersø Parkallé på Ydre Østerbro i København.

Foto : Hanne Kokkegård

Skybrudssikring: DHI og KK efterlyser regler for håndtering af sundhedsrisiko

Grønne og blå løsninger i klimatilpasningen kan være problematiske på grund af blandingen af kloak- og regnvand. Og der er brug for officielle anbefalinger og mere viden, mener nyudnævnt dr.techn. fra DHI og Københavns Kommune.
I disse år arbejder kommuner og forsyningsselskaber på skybrudssikring, der ofte indebærer løsninger, der håndterer oversvømmelser ved hjælp af opmagasinering af vand i grønne områder eller blå områder.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Nævnte firmaer

2011-skybruddet - blandingen af regnvand og kloakvand

I forbindelse med skybruddet i Storkøbenhavn den 2. juli 2011 døde en 62-årig ellers rask mand, fordi han var blevet smittet med bakterien Leptospira, der findes i rotteurin. Han havde ryddet op i familiens oversvømmede kælder og døde to uger senere på grund af lungeblødning og hjertesvigt.

Fire andre blev også syge med influenzalignende symptomer efter oprydningen, og ingen af dem havde beskyttet sig godt nok mod smitterisiko. 

Statens Serum Institut lavede efterfølgende en redegørelse, der viste, at 22 procent af de ansatte i firmaer, der havde arbejdet med blandt andet at tømme oversvømmede kældre, var blevet syge på grund af det sammenblandede regnvand og kloakvand, som de ikke havde været nok opmærksomme på, kunne udgøre en sundhedsfare. De hyppigste symptomer var diarré, forkølelse, ondt i halsen og hovedpine.

Beredskabsstyrelsen har udgivet i 2014 en ’Vejledning om indsats i forbindelse med spildevand’, der kort beskriver, hvordan indsatspersonale kan beskytte sig. Statens Serum Institut har i 2018 udarbejdet en vejledning i forbindelse med oversvømmelser, der beskriver risici og forholdsregler for borgere og hjælpepersonale.