Skaller fra kokosnødder fanger pesticidrester

Foto : Michael Rothenborg

Skaller fra kokosnødder fanger pesticidrester

Hjørring Vandselskab har kun gode erfaringer med sit aktive kulfilter, der renser drikkevandet på kommunens største vandværk. Siden installationen for ti år siden er teknologien blevet billigere.
»Når man siger ’aktivt kul’, får folk ofte associationer til det sorte kul i kulkraft. Og enkelte reagerer nærmest som om, at de vil blive selvlysende grønne og mutere, hvis de drikker vand, der er renset med aktivt kul,« siger Jacob Andersen, produktionschef på Hjørring Vandselskab. »Men reelt er der jo bare tale om kokosnøddeskaller,« siger han.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Nye giftrester kræver nye metoder

Da Hjørring Vandselskab installerede sit kulfilter-anlæg, var den store synder BAM. De seneste par år er det imidlertid bl.a. pesticidresten DMS, der har givet danske vandværker hovedpine – og det kan kulfiltret ikke fjerne.

Hjørring Vandselskab er sammen med bl.a. Teknologisk Institut med i et udviklingsprojekt, der skal forsøge at finde effektive metoder til at rense DMS. Projektet støttes af MUDP-midler.