Skadelige fluorstoffer fundet i flere boringer landet over

vandhane
Illustration: Bigstock.. Se større version
Styrelsen for Patientsikkerhed har modtaget henvendelser fra en række kommuner om, at vandværksboringer og drikkevand overskrider nyligt skærpede miljøkrav. Fundene sætter vandforsyningen under yderligere pres. Ekspert frygter, at vi kun ser toppen af isbjerget.
Indblik18. juni 2021 kl. 11:59
errorÆldre end 30 dage

Svendborg Kommune har nu lukket for en vandværksboring på grund af forurening med evighedskemikaliet PFHxS og kan ikke afvise, at borgere i årevis har drukket vand med potentielt sundhedsskadelige mængder af den bioakkumulerbare miljøgift.

Den uheldige situation er ikke enestående, for selvom eksempelvis Svendborg Kommune har kendt til forureningen i flere år, så har kommunen på samme tid overholdt alle krav til drikkevandet indtil tirsdag den 8. juni 2021 - altså blot for en omkring en uge siden.

Her sendte Miljøstyrelsen et brev ud til kommuner og vandværker med en henstilling til, at tilsynet med drikkevandet fremover skal tage udgangspunkt i et nyt, markant skærpet kvalitetskriterium på højst to nanogram per liter for summen af i alt fire PFAS-stoffer. Det skærpede krav bygger på vurderinger af sundhedsrisiko udført af forskere under EU’s fødevaremyndighed EFSA.

Flere vandværksboringer overskrider dette niveau og må derfor ikke direkte bruges til drikkevand, viser samtlige resultater af PFAS-analyser fra landets vandværksboringer i perioden 2013-2019, som Ingeniøren/WaterTech har fået tilsendt af GEUS.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.