Sjælden guldsmed bremser for ekstra grødeskæring i Gudenåen

Gudenåen
Grøden vokser lystigt i Gudenåen, men man kan ikke bare skære løs i forsøget på at dæmme op for oversvømmelser (Se foto af den famøse guldsmed nederst). Illustration: Michael Rothenborg.
Ny rapport konkluderer, at man ikke kan skære grøden i Danmarks største vandløb hårdere uden at risikere konflikt med EU’s miljøregler. En ekstra grødeskæring rammer bl.a. grøn kølleguldsmed og vandplanter – uanset tidspunkt på året. Desuden er effekten på den forhøjede vandstand tvivlsom.
28. april kl. 06:22

Der har været megen diskussion, om man skulle forsøge at dæmme op for oversvømmelser langs Gudenåen ved beskære vandplanterne hårdere.

Så sent som i februar var dele af byrådet i Silkeborg igen klar til at tillade en ekstra grødeskæring – selv om fagfolk flere gange har fastslået, at klimatilpasningseffekten er stærkt tvivlsom, fordi en ekstra grødeskæring ikke over længere tid vil have stor effekt på vandstanden. Desuden har andre fagfolk slået fast, at det også vil være i strid med miljøjuraen; grøden i Gudenåen må kun skæres én gang årligt.

Der har dog været rejst tvivl om, hvorvidt øget grødevækst i Gudenåen som følge af vandremuslingens indvandring i 2008 og klimaforandringernes stigende vandstande har ændret forudsætningerne. Silkeborg Kommunes miljøforvaltning har således bedt Niras om en vurdering ud fra EU’s Natura 2000-regler, om man kan tillade fremtidige ekstraordinære grødeskæringer.

Det korte svar er nej.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger