Serie: Her er fordele og ulemper ved pesticidrensning

Foto : U.S. Department of Agriculture / Lance Cheung

Serie: Her er fordele og ulemper ved pesticidrensning

Efterhånden som mere omfattende test afslører pesticider i stadigt flere drikkevandsboringer, kan pesticidrensning blive relevant flere steder. Watertech gennemgår mulighederne og erfaringerne i ny serie
»Optimistiske ingeniører vil selvølgelig sige, at vi kan rense for al ting,« svarer Hans-Jørgen Albrechtsen først, da Watertech spørger, hvad vandbranchen kan og børe gøre ved de stadigt flere boringer, hvor der bliver fundet pesticider og pesticidrester. »Men der er selvfølgelig grænser for, hvad det må koste, og hvor mange ressourcer, man kan bruge på det,« tilføjer professoren fra DTU Miljø.
Få fuld adgang til WaterTech?
WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.
Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Serie: Pesticidrensning

Efterhånden som der bliver testet for flere og flere typer pesticider, biocider og nedbrydningsprodukter heraf, finder vandforsyningerne flere og flere forurenede boringer.

Om man skal rense drikkevandet flere steder, er stadig oppe til debat, men der bliver uden tvivl flere og flere steder, hvor man kommer til at forholde sig til problemstillingen. Derfor sætter WaterTech fokus på de forskellige rensemuligheder og de gode og dårlige erfaringer, som forsyninger, virksomheder og forskere har gjort sig med dem. 

  • Seriens første artikel handler om kulfiltrering. 
  • Den anden artikel handler om membranfiltrering.
  • Den tredje artikel om bakterier og kombinationen af membraner og bakterier.
  • Den fjerde om oxidation.
  • Den femte og sidste om, hvorvidt man også bør justere på kravværdierne.  
Sådan renser Hjørring Vandværk vandet

Hjørring Vandværk har siden juli 2010 renset vandet fra deres boringer i Bagterp, der blandt er forurenet med nedbrydningsproduktet BAM. 

Kulfilteranlægget har en behandlingskapacitet på 400 m³/ time og består af fire filterbeholdere, fire frekvensregulerede styrede mellempumper, 58 m³ aktivt kul af typen Picahydro S21 12x40 med en kornstørrelse på 0,5-0,7 mm. 

Den forventede levetid på kullet var 4-8 år ved en årlig produktion på 1,7 mill. m³. Hjørring Vandværk kører nu på deres tredje hold kul.

Der er monteret et UV-anlæg på den fælles afgang med en kapacitet på 400 m³/ time. 

Kilde: Krüger og Tommy Mostrup