Se ny liste: Så meget spildevand udledte de enkelte kommuner i 2019

Langeland
Langeland er ifølge en ny oversigt den kommune i Danmark, der udleder mest spildevand pr. indbygger til vandmiljøet via kloakoverløb. Illustration: Bigstock. Se større version
Et par ø-kommuner og en sydsjællandsk ligger i top i ny statistik over kloakoverløb efter kraftig regn. De erkender problemet og er ved at begrænse udledningerne, men sætter også stort spørgsmålstegn ved tallene. Minister lover bedre data - igen.
1. september 2020 kl. 06:12
errorÆldre end 30 dage

Der er stadig store forskelle på, hvor lemfældigt de danske kommuner tager på problemet med kloakoverløb til vandmiljøet. Det fremgår af en oversigt over, hvor mange kubikmeter spildevand fortyndet med regnvand, der er udledt ved overløb i 2019 fordelt på kommuneniveau, som miljøminister Lea Wermelin (S) netop har sendt til Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Oversigten fra Miljø- og Fødevareministeriet opdaterer tallene fra 2018, som ministeren oversendte tidligere på sommeren. Den er en del af de mange Folketingsspørgsmål og - svar i kølvandet på shitstormen om Hofors planlagte spildevandsudleding og – især – de mange kloakoverløb, som landets kommuner og forsyninger har efter skybrud og kraftig regn.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.
settingsDebatindstillinger
#1
Søren Erikstrup
1. september 2020 kl. 12:09

Water Tech påberåber sig, at en sammenligning af overløbsmængderne i forhold til indbyggertallet i den enkelte kommune er mere retvisende end den opgjorte udløbsmængde alene. Det er noget vrøvl. Det eneste rigtige at sammenligne en overløbsmængde med, er den mængde der samtidig er registreret tilledt renseanlæggene og den mængde der er registreret renset under de stillede parametrer til renseanlæg i den enkelte kommune. Grunden til det er vigtigt at skelne imellem den indkomne og den rensede mængde på renseanlæg, er at langt de fleste renseanlæg i Danmark, både store og små, ikke har kapacitet til at rense alt vand der ledes til renseanlægget. I den situation sker der nødoverløb fra renseanlægget, med mindst lige så forurenet overløbsvand, som ude ved overløbene, men det bliver ikke talt med i statistikken!! De fleste af ovennævnte tal findes også i PULS, og hvis ikke, bør de også registreres, således der kan sammenlignes. Hvis overløbsmængden skal divideres med et sammenligneligt tal, er det arealet af det fælleskloakerede opland der giver lidt mening, men kun hvis det også sker sammen med renseanlægstallene. Det her er en ommer Water Tech.