Samarbejde mellem vandværker fik presset kommune til bedre indsatsplan

Værebro Vandværk
Erik Krøll fra Værebro Vandværk og Morten Aagreen fra Jyllinge Vandværk har været med til at få højnet ambitionerne for beskyttelse af grundvandet i Roskilde Kommune. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Roskilde Kommune var slet ikke ambitiøs nok i sin plan for beskyttelse af grundvand, mente en række mindre vandværker. De fik kommunen til at højne ambitionsniveauet efter at have inddraget rådgivere og større forsyningsselskaber.
13. januar kl. 06:25

»Så sent som i sommer måtte vi jo lukke en boring lige derude,« siger Erik Krøll, formand for Værebro Vandværk og peger ud på græsplænen.

Vandværket ligger midt i et villakvarter, og det er formentlig svampemiddel i træbeskyttelse, der er skyld i det forhøjede indhold af DMS herunder.

Lukningen var så at sige dråben, der fik bægeret til at flyde over. Der blev taget initiativ til et udvidet samarbejde med de fem andre private vandværker i den nordlige del af Roskilde Kommune - Jyllinge og Gundsømagle – der tilsammen leverer vand til cirka 6.000 husstande.

»Vi var meget bekymrede for kommunens manglende ambitioner. Det var jo blot den seneste af flere lukninger, og en del steder er vi nødt til at blande boringer for at sikre rent drikkevand,« fortæller Erik Krøll.

Vanskeligt at sikre nok grundvand i byer

I Roskilde Nord er vandværkerne ekstra sårbare pga. af tynde lerlag. 12 ud af 16 boringer ligger i byområder, og vandværkerne har længe gjort opmærksomme på, at de ikke kan sikre drikkevandet for fremtidige generationer – ja, faktisk dårligt nok for de nuværende.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.