Robotter skærer vandbrønde billigere og mindre bøvlet

En robotudskåren støbeform installeres under et kompliceret kryds i Aarhus.
En robotudskåren støbeform installeres under et kompliceret kryds i Aarhus. Illustration: Arkil. Se større version
30 procent besparelser, bedre miljø og arbejdsmiljø og færre gener for borgerne. Det kan man opnå, hvis man lader en robot skære sin støbeform ved renovering eller etablering af kloak- og regnvandsledninger.
3. december 2020 kl. 06:05
errorÆldre end 30 dage

Det var ikke det mest enkle sted at tage en helt ny teknologi i brug: Arkil skulle lave en ny vandbrønd 5 meter under et meget trafikeret kryds i Viby ved Aarhus (Nordbyvej/Ormslevvej) – mellem eksisterende ledninger, hvor en Ø 800 skulle omlægges til en regnvandsledning.

»Vores samarbejdspartner var nede med en 3D-scanner og brugte en dag på at få alle data på plads – og så tog det blot 10 minutter for robotten at skære brønden til,« fortæller Tue Avbæk, ansvarlig for forretningsudvikling hos Arkil.

Han var blevet nysgerrig på en ny form for forretningsudvikling, da han hørte direktør Anders Bundsgaard fra robotvirksomheden Odico opfordre – næsten provokere – byggebranchen til at være mindre konservativ og mere indstillet på at tage ny teknologi i brug.

»Og det viste sig da også, at det kan være langt billigere og mindre bøvlet at få en robot til at skære en brøndform,« siger Tue Avbæk, der præsenterede de foreløbige resultater af samarbejdet med Odico på en temadag i EVA (Udvalget for Erfaringsudveksling i Vandmiljøteknikken) for nylig sammen med sin kollega, projektleder Flemming Holm.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Du har ikke tilladelse til at deltage i debatten. Kontakt support@ing.dk hvis du mener at dette er en fejl.
Forsiden