Står det til Københavns Kommune, skal rensningsanlægget Lynetten væk. Illustration: Biofos
Står det til Københavns Kommune, skal rensningsanlægget Lynetten væk. Illustration: Biofos

Foto : Biofos

Rensningsanlæg vil ikke flytte for Lynetteholmen

Det er altså os, der ejer området, lyder det fra Biofos-direktør, som slår fast, at Hvidovre ikke skal anlægge kunstige øer i forvisning om, at selskabet flytter ind. En flytning kan koste milliarder, bl.a. i nye spildevandsledninger.
Biofos vil ikke bare gøre honnør og flytte sit rensningsanlæg Lynetten til et kunstig ø-projekt ud for Hvidovre trods hårdt pres fra blandt andet Københavns Kommune. I stedet har ejerne, 15 sjællandske kommuner, påbegyndt et større udredningsarbejde for at finde ud af, hvad fremtiden skal bringe.
Få fuld adgang til WaterTech?
WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.
Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Højest ti lugtenheder pr. boligområde

Ifølge Miljøstyrelsens vejledning må der højst være 10 lugtenheder i boligområder. Derfor skal renseanlægget flyttes, hvis der skal bygges boliger på Refshaleøen og den nye ø Lynetteholmen.

.
Illustration: Københavns Kommune
Kunstige øer ud for Avedøre Holme

Ni kunstige øer ud for Avedøre Holme er et jordopfyldningsprojekt, som skal stå færdigt i 2040. Hvidovre Kommune forventer anlægsomkostninger på samlet 3,2 milliarder kroner, og at projektet bliver selvfinansierende. Øerne skal være et ‘grønt’ erhvervsområde med 12.000 arbejdspladser. Adgangen bliver med bil og bus. Næste skridt er VVM-undersøgelse, som forventes påbegyndt i år. 

kunstige øer ved avedøre holme
Illustration: Urban Power for Hvidovre Kommune

 

Vil lovgive om flytning

Ifølge den politiske aftale om at anlægge Lynetteholmen skal rensningsanlægget presses væk, i sidste ende ved lov.

Ifølge principaftalen skal det undersøges, »om Biofos A/S kan have interesse i en ændret placering af Renseanlæg Lynetten. I så fald kan Lynetteholmen I/S erhverve arealerne, som i dag anvendes til Renseanlæg Lynetten, såfremt dette kan ske på en for alle parter hensigtsmæssig måde. Parterne er enige om, at man vil arbejde for, at Biofos A/S har et beslutningsgrundlag for på sigt at flytte Renseanlæg Lynetten. Til det formål vil staten tilvejebringe det nødvendige lovgrundlag«.


Kilde: Principaftale om anlæg af Lynetteholmen