Rekordmange dør på grund af bakterier i vandinstallationer

Foto : Bigstock

Rekordmange dør på grund af bakterier i vandinstallationer

Danmark har en af EU’s højeste incidensrater for legionella og rekordmange dødsfald. En af årsagerne er for lave temperaturer i varmtvandsinstallationer. Ministeriet arbejder på at nedbringe problemet, der formentlig skal løses teknisk.
Danmark har en skræmmende bundplacering i EU, når det gælder om at undgå den poten­tielt dødelige legionella­bakterie, der smitter gennem varmt­vandsforsyningen. Det afslører den årlige statistik over legionellatilfælde fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).
Få fuld adgang til WaterTech?
WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.
Prøv WaterTech

Få 3 ugers gratis og uforpligtende prøveabonnement

Klik her

Nævnte firmaer

Legionella og legionærsygdom

Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter. Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand (aero­soler), der er forurenet med legionella.

Brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme, men smitten kan også ske gennem aerosoler fra spabade, springvand og andre steder, hvor vand bliver forstøvet.

Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer. Af de 278 smittetilfælde i 2020 var 165 mænd og 113 kvinder. 39 patienter afgik ved døden. Heraf 23 mænd i alderen 53-90 år (median 77 år) og 16 kvinder i alderen 59-94 år (median 79 år).