Pyrolyse skal gøre slambehandling grønnere og billigere

Fårevejle Renseanlæg
Fanny Villadsen og Claus Thulstrup ved slamtankene på Fårevejle Renseanlæg. Slam herfra skal fra efteråret laves om til biokoks isf. at blive kørt ud på markerne. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Miljøskadeligt spildevandsslam er i årtier blevet kørt ud på marker, men at forkulle det har flere miljø- og klimamæssige fordele. Et dansk firma er i front med teknologien, og det første fuldskala-anlæg er ved at blive bygget i Nordvestsjælland.
19. august 2021 kl. 06:13
errorÆldre end 30 dage

Det begyndte egentlig med, at direktør Fanny Villadsen fra Odsherred Forsyning var irriteret over at skulle bruge mere end halvanden million kroner årligt på at få spredt spildevandsslam på markerne.

»Det giver ikke meget mening, at vi skal betale dyrt for at få spredt noget, der giver lugtgener – og som pga. indholdet af mikroplast, medicinrester og tungmetaller ovenikøbet skader miljøet,« siger hun.

Samtidig kunne hun se, at aftagerne krævede større og større betaling for at sprede det stærkt ildelugtende skidt ud på markerne, at virksomheder som Arla ikke tillod det på sine malkeko-marker, og at stadig flere lande som Tyskland, Holland, Italien, Østrig, Schweiz og Tjekkiet helt forbød det.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.