Put spildevandsslam på drivhusplanter og få bedre (grønt) regnskab

drivhus fors Lærke Ærenlund
Lærke Ærenlund i drivhuset, der i visse tilfælde både har temperatur og plantetæthed som en jungle, men altså bare står i (Costa) Kalundborg. Illustration: Michael Rothenborg.
Kan en ny type slammineralisering med mere recirkulering blive det nye grønt i spildevandsbranchen? Måske. De første resultater fra verdens største pilotprojekt med metoden er i hvert fald lovende.
21. juni kl. 06:22

Lige fra begyndelsen er Lærke Ærenlund blevet spurgt, om hendes slam-drivhus ikke vil lugte forfærdeligt og blive fyldt med fluer.

Men selv i dag – en såkaldt belastningsdag, hvor planterne i drivhuset ’vandes’ med spildevandsslam – lugter her ikke værre indenfor end udenfor; på et renseanlæg.

Kun hvis man står helt tæt på en åben dysse, hvor den brune væske fosser ud på de grønne planter, kan det godt blive lidt krast for næseborene.

»Men generelt lugter her meget mindre, end vi selv havde regnet med – og lugt er trods alt en mindre ulempe i forhold til alle fordelene,« siger Lærke Ærenlund, innovationskonsulent hos det midtsjællandske forsyningsselskab Fors A/S og projektleder på denne måde at håndtere spildevandsslam på.

Fordelene bunder i, at metoden på flere felter er markant grønnere – ikke kun bogstaveligt talt, men også i overført betydning. 

Recirkuleres igen og igen

Tanken bag projektet er at teste en slamhåndtering, der i højere grad recirkulerer alle de gode ressourcer i slammet (se grafisk fremstilling nederst).

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger