Prestigebyggeri i problemer: Rustfrie vandrør levede ikke op til navnet
Blot to år gamle vandrør begyndte at lække vand få måneder, inden åbningen af Rigshospitalets nye nordfløj.

Foto : Region Hovedstaden

Prestigebyggeri i problemer: Rustfrie vandrør levede ikke op til navnet

En omfattende udskiftning af hullede vandrør på Nordfløjen, Rigshospitalets nye milliardtilbygning, nærmer sig sin afslutning. Bygherrens teori om skaderne går på en kombination af stillestående vand, metalspåner i rørene og kloring. Men der er fortsat langt til at få placeret et ansvar.
Der var formentlig én eller to i byggegruppen på byggeriet af den nye tilbygning til Rigshospitalet, Nordfløjen, der fik sved på panden tilbage i januar.
Vil du have fuld adgang til WaterTech?

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Nævnte firmaer

Vandrørene på Nordfløjen

Vandrørssystemet til både koldt og varmt brugsvand i den nye nordfløj er oplyst til at bestå af typen rustfri stål af typen 316 og 316L. Stikprøver foretaget af Force bekræfter, at den kemiske sammensætning i rørene stemmer med 316/316L-standarderne. Udover jern er indholdet:

AISI 316L (L står for low carbon)/AISI 316

Nikkel 10-13 %

Krom 16,5-18,5 %

Silicium <1 %

Mangan <2 %

Kulstof <0,03 %/<0,07 %

Molybdæn 2-2,5 %

Korrosion

Korrosion: Uønsket kemisk nedbrydning af metaller og legeringer.

Gennemtæring: Hul opstået som følge af kemisk nedbrydning.

Grubetæring: Et korrosionsangreb, der angriber punktvist og frembringer gruber i metaloverfladen.

Spaltekorrosion: Minder meget om grubetæring, men finder sted i spalter, porer og andre steder, hvor der er ringe eller slet ingen væskeudskiftning.

Nordfløjen

Nordfløjen er en zigzag-formet tilbygning til Rigshospitalet i 8 etager. Den er 234 meter lang, 57 meter bred og 36 meter høj på det højeste sted.

Byggeriet af Nordfløjen er opdelt i to faser: Den første – og største – fase af Nordfløjen på 54.700 m2 blev indviet 14. januar 2020. Den anden fase, en ekstra vinge på 10.500 m2, var før coronakrisen sat til indvielse til sommer.

Den første fase alene har et budget på 2,17 mia. kr., men det er usikkert, om budgettet kommer til at holde, ifølge den seneste statusrapport pr. ultimo 2019.

Link Arkitektur leder et totalrådgiverhold med blandt andre Sweco ombord. Niras er bygherrerådgiver.

Blandt entreprenørerne er NCC, Elindco og Kemp & Lauritzen.