PFAS-slam kan renses og tørres uden risiko for udslip

tørring PFAS-slam
Illustration: Drying Matter.
En ny variant af et forbrændingsanlæg til rensning af PFAS-holdigt spildevandsslam holder tørringen i et lukket system. »Godt, at det er eftervist, at de ikke finder PFAS« siger ekstern ekspert.
7. april kl. 06:18
errorÆldre end 30 dage

En ny lovende teknologi til tørring af PFAS-holdigt slam er nu blevet dokumenteret. Det er den lille virksomhed Drying Matter fra Fuglebjerg på Sjælland, der har udviklet en tørringsteknologi, hvor luften, der tørrer slammet, holdes inde i et lukket system.

»Vores løsning tørrer slammet ind, så det bliver et granulat, der kan afbrændes. Hvis afbrændingen så sker i et lukket kredsløb i en rotérovn, kan slammet bortskaffes og asken genanvendes,« siger Jonas Degn Christensen, partner i Drying Matter.

Ifølge Drying Matter har »tyske undersøgelser vist, at ved andre typer termiske tørrere går PFAS med tørreluften ud af anlægget og spredes i naturen.«

Ekspertisechef i Niras Anders Christensen kender ikke til sådanne undersøgelser. Ifølge ham burde der grundet temperaturforløbet i termiske tørrere ikke undslippe PFAS - »men det er da teoretisk muligt,« tilføjer han.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
7. april kl. 13:12

Hej Erik Hvis vores tørrede slam afbrændes i en roterovn, har undersøgelser fra Guldborgsund Forsyning vist at fosforen i bundasken er plantetilgængelig. Flyveasken vil indeholde tungmetallerne, og vil skulle deponeres. Vi mener ikke at syreekstraktion af næringsstofferne er fremtiden, hvorfor vi arbejder på at opskalere en patenteret teknologi uden brug af syre. Den regner vi med er på markedet inden for de næste par år. Derved vil den inorganiske rest kunne bruges i beton og direkte substituere jomfruelige materialer. Alternativt kan tørreren installeres blot for at omkostningsminimere transport, og gøre slammet lagerstabilt. For ned til 250 kWh per ton vand fjernet kan mængden reduceres med 75%.

Venlig hilsen Thomas

3
7. april kl. 13:09

Hej Erik Hvis vores tørrede slam afbrændes i en roterovn, har undersøgelser fra Guldborgsund Forsyning vist at fosforen i bundasken er plantetilgængelig. Flyveasken vil indeholde tungmetallerne, og vil skulle deponeres. Vi mener ikke at syreekstraktion af næringsstofferne er fremtiden, hvorfor vi arbejder på at opskalere en patenteret teknologi uden brug af syre. Den regner vi med er på markedet inden for de næste par år. Derved vil den inorganiske rest kunne bruges i beton og direkte substituere jomfruelige materialer. Venlig hilsen Thomas

2
7. april kl. 08:51

Hvordan sikres det, at fosfor fra slammet recirkuleres til landbruget? Hvordan håndteres asken? Skal fosfos vha. syre ekstraheres ud af slamasken?

1
7. april kl. 08:50

Hvordan sikres det, at fosfor fra slammet recirkuleres til landbruget? Hvordan håndteres asken? Skal fosfos vha. syre ekstraheres ud af slamasken?