PFAS-koncentrationer i grundvand under virksomhed er flere tusinde gange over grænseværdien i drikkevand

Lundbeck Lumsås
Illustration: Odsherred Kommune.
Summen af fire særlige PFAS-forbindelser under medicinalvirksomhed er målt til 37.000 nanogram pr. liter. Grænseværdien i drikkevand er 2 nanogram pr. liter. Miljøstyrelsen kan ikke afvise, at der er lignende forureninger ved andre ikke-offentlige brandslukningspladser og vil i år gennemføre en tilsynskampagne.
19. maj kl. 06:10
errorÆldre end 30 dage

Det er ikke kun offentlige brandslukningspladser, man skal være opmærksom på i kampen for at bremse PFAS-forurening.

Medicinalvirksomheden Lundbeck i Odsherred har haft egen brandslukningsplads, og nu viser en prøveboring i fem meters dybde, at indholdet af PFAS i det terrænnære grundvand er overskredet flere tusinde gange.

»Summen af de 22 PFAS-forbindelser er målt til 49.000 ng/l. Grænseværdien er 100 ng/l. Samtidig er summen af fire særlige PFAS-forbindelser målt til 37.000 ng/l. Grænseværdien i drikkevand for disse fire stoffer er 2 ng/l,« oplyser Odsherred Kommune i en pressemeddelelse.

De største fund i grundvandet udgøres af PFOS samt PFHxS. De fire særlige PFAS-forbindelser er stofferne PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS.

Styrelse: Trods alt lavere end Korsør 

WaterTech har spurgt Miljøstyrelsen, der er tilsynsmyndighed for Lundbeck, hvor store fundene er ift. andre fund af PFAS rundt om i landet.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger