PFAS-grænse overskredet 4.300 gange ved søbred - men det opklarer ikke Mølleå-mysteriet

18. april kl. 06:062
Lyngby Mølleåen
Indholdet af PFAS på denne strækning af Mølleåen er så højt, at det kan være skadeligt for hunde at drikke fra vandløbet - og det er stadig et mysterium, hvor de høje niveauer stammer fra. Illustration: Michael Rothenborg.
En plastfabrik har efterladt et af landets højeste PFAS-niveauer i en københavnsk forstad. Men hverken det eller eventuelle spildevands-punktkilder kan forklare de høje niveauer i Nordsjællands længste å. Region hælder til en mere generel forklaring om fortidens synder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mistanken samlede sig hurtigt om en eller ganske få punktkilder, sandsynligvis spildevand, da Region Hovedstaden i efteråret målte de hidtil største PFAS-værdier i vandløb. På to strækninger i Mølleå-systemet ved henholdsvis Lyngby Hovedgade og Ørholm var der i 33 vandprøver fundet PFOS-indhold på 18-36 ng/l.

Læs hele artiklen

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 ugers gratis prøveabonnement. Betalingskort er ikke påkrævet, og du bliver ikke flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
Redaktør, WaterTech -
18. april kl. 09:26
Redaktør, WaterTech

Hej Agnethe. Tak for kommentaren. Der ligger et kort i den artikel, der henvises til i begyndelsen https://pro.ing.dk/watertech/artikel/her-er-der-ny-rekord-overskridelse-af-pfos-graense-i-vandmiljoe - jeg ville ikke gentage det. Humlen er dog også, at der er rigtig mange prøver med overskridelser - og at få punktkilder således ikke kan forklare det. Så selve prøvetagnings-stederne er måske ikke helt så relevante. Bh, Michael

1
18. april kl. 08:32

Det kunne være rart med et lille kort der viser de forskellige overskridelser, det er meget svært at overskue, når man ikke er super stedkendt...