PFAS-forurening mistænkes på næsten 15.000 grunde: Uklart, hvor mange der skal renses op

Piqsels.com
Illustration: Piqsels.com.
Danske Regioner melder i forbindelse med opgørelsen ud, at de ønsker 100 millioner kroner mere årligt til at undersøge og rense op. Der er stor bekymring for både drikkevand og overfladevand.
1. juni kl. 11:30

Forureninger med hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og stort set unedbrydelige PFAS-stoffer kan gennem tiden have fundet sted til næsten 15.000 grunde fordelt over hele landet. Det viser en helt ny opgørelse fra Danske Regioner.

Regionerne kommer frem til tallet på helt præcist 14.607 lokaliteter efter at have kigget i egne databaser over grunde med risiko for PFAS-forurening fra blandt andet brandøvelsespladser, træ- og møbelindustri, lossepladser og jern- og metalvareindustri. Derudover har det været et kriterium, at grundene ligger i et område, hvor forureningen kan have spredt sig til boliger og/eller grundvand.

Danske Regioner melder i forbindelse med opgørelsen ud, at de håber på at 100 millioner kroner mere årligt til at undersøge og rense op efter PFAS-forureninger ved de igangværende økonomiforhandlinger, da det ikke er muligt at hente pengene i de nuværende budgetter. For 100 millioner kroner mere om året vurderer Danske Regioner, baseret på tidligere erfaringer med forurening, at kunne undersøge 1.000 grunde mere om året og hermed frasortere ejendomme, hvor der ikke findes en risiko, samt rense op på de lokaliteter, hvor det er helt nødvendigt.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger