PFAS-forurening: Her løber man snart helt tør for lokalt drikkevand

Dragør drikkevand Annette Nyvang
Illustration: Michael Rothenborg.
Dragør Kommune har besluttet at lukke for sine sidste to vandboringer og i stedet få drikkevand udefra. Byrådspolitiker undrer sig over flere ting: Hvorfor undersøgte Københavns Lufthavn f.eks. først Brandøvelsesplads Vest tre år efter, at en rapport havde indikeret problemer?
2. juni kl. 06:22

Der er landlig idyl på overfladen i Dragør. En eksplosion af forsommergrønt, gamle gulkalkede gårde og lystig lærkesang foroven. Men så bryder et lettende fly gennem lærkesangen, og det er ganske symbolsk for, hvad der har ramt hovedstadskommunen.

Det er nemlig forureningen fra Københavns Lufthavn, der er hovedårsag til, at Dragør Kommune stort set ikke har noget lokalt drikkevand tilbage, der opfylder grænseværdierne.

»Indtil 2011 indvandt vi omkring 700.000 m3 årligt her i kommunen, nu er vi nede på 30-40.000 og har taget en principbeslutning om at udfase det sidste,« fortæller Annette Nyvang, medlem af borgerliste Liste T i kommunalbestyrelsen, og en af de mest aktive lokalpolitikere i PFAS-forureningssagen.

Hun står ved den første boring, der måtte lukke som følge af PFAS. Det var i 2011, da man begyndte at få en idé om, hvor meget PFAS, der var sivet ud fra lufthavnens Brandøvelsesplads Syd.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger