Paradoks: Er Danmarks største sø så forurenet, at man ikke behøver at bringe den i god miljøtilstand?

Arresø
Illustration: Naturstyrelsen.
Miljøstyrelsen og miljøjuraprofessor er dybt uenige om tolkningen af EU’s miljøregler: Styrelsen argumenterer, at fosforindholdet i Arresø er for højt - bl.a. pga. spildevand - og så kan det ikke betale sig at sikre god miljøtilstand inden 2027. Professoren påpeger, at det kan være en misligholdelse af reglerne – også fordi området er Natura 2000-udpeget.
Indblik10. maj kl. 06:06

Kan en sø være så forurenet, at de nationale myndigheder kan undtage den fra EU’s miljøregler- og egenhændigt forlænge Vandrammedirektivets 2027-frist for at leve op til ’god økologisk tilstand’?

Ja, mener Miljøstyrelsen. Nej, mener professor emirita i miljøjura, Ellen Margrethe Basse fra Aarhus Universitet.

Sagen er juridisk kompliceret, for nu at sige det diplomatisk. Den udspringer af et brev, som de tre borgmestre omkring Arresø skrev til miljøminister Lea Wermelin (S) i april. Her undrer de sig over, at Arresø ikke er udpeget som en af de søer, hvor der skal sikres et bedre vandmiljø i de nye Vandområdeplaner – og opfordrer til at medtage den og hjælpe med at sikre ’god økologisk tilstand’.

Arresø har i årtier været plaget af al for stor udledning af kvælstof og fosfor: Der er gamle fosforpuljer og stadig for mange kloakoverløb fra Hillerød og Pøle Å. Og selv om udledningen er på vej ned, er miljøtilstanden stadig dårlig.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger