På opsporing: Har problemerne med pesticidrester toppet?

Havdrup vand
Tre vandmusketerer på jagt efter nedbrydningsprodukter: Nanette Schouw fra Region Sjælland, Liselotte Clausen fra Hofor og Christian Albers fra Geus foran Solrød Bæk og pumpestationen ved Havdrup Kildeplads. Illustration: Michael Rothenborg. Se større version
Hvor kommer nedbrydningsproduktet DMS fra? Har problemerne med det og andre stoffer kulmineret, eller er der større mængder på vej mod grundvandet? Meget tyder på det sidste i en forurening ved en af Danmarks største vandindvindinger.
Indblik12. januar 2021 kl. 06:30
errorÆldre end 30 dage

Liselotte Clausen har lige fået Vandcenter Syds grundvandspris. Men som stort set alle andre undervurderede hun risikoen for, at nye, ukendte stoffer ville blive opdaget som trusler mod det danske drikkevand.

»Jeg var næsten lige begyndt i Hofor i 2017, da min chef kom og spurgte mig, om vi risikerede nye, grumme overraskelser, der var på vej ned mod grundvandet. Jeg sagde nej, og det var måske den største fejlvurdering i hele min karriere. For få måneder efter kom de første DMS-rapporter,« fortæller Liselotte Clausen, der er chefkonsulent for vandressourcer i Hofor.

Det er netop på grund af DMS (N,N-dimethylsulfamid), at vi denne dag står ved en pumpestation uden for Havdrup på det østlige Sjælland: Foruden Clausen og WaterTech er her chefkonsulent Nanette Schouw Christiansen fra Region Sjælland og projektleder Christian Nyrop Albers fra Geus.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.