Overset bombe under regeringens grønne håb: Power-to-X kan fordoble erhvervslivets vandforbrug

PtX
Der er planer om Power-to-X-anlæg flere steder i landet, bl.a. Europas største her i Esbjerg. Men ingen har tilsyneladende gennemtænkt de store udfordringer med at skaffe nok vand - og rent nok vand - til anlæggene. Illustration: Esbjerg Kommune. Se større version
Fagfolk vurderer, at efterspørgslen på vand til erhvervsbrug kan blive fordoblet ved udrulning af Danmarks store PtX-ambitioner. De opfordrer bl.a. til ikke at bruge drikkevand og til at tænke meget nøje over placeringen af værkerne. Forsker bakker op.
21. december 2021 kl. 06:33

Der ligger en vandbombe under regeringens storstilede planer om udrulning af Power-to-X-teknologien, der omdanner grøn el til brændstoffer. Det påpeger flere fagfolk i vandsektoren, bl.a. direktøren for Lemvig Vand og Klimatorium, Lars Holmegaard.

»Ud fra foreløbige forespørgsler fra lokale PtX-producenter til Lemvig Vand vurderer vi, at efterspørgslen på vand til erhvervsbrug vil stige mere end 100 procent,« siger Lars Holmegaard.

Erhvervslivet brugte i 2020 samlet set 728 millioner m3 vand, ifølge Danmarks Statistik - det år var forbruget endog lidt mindre end sædvanligt pga. meget corona-hjemmearbejde. Erhvervslivet står for så store mængder og så stor en andel af vandforbruget, at en fordobling i områder med PtX-anlæg kan blive et problem for forsyningen.

»Set i lyset af den ambitionsskala, der er på PtX-området, er det her noget, som skal tages hånd om,« fastslår Lars Holmegaard.

Få fuld adgang til WaterTech

WaterTech er for professionelle, der arbejder med teknologi og vandets kredsløb. Vi giver dig indblik i de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.