Overraskende stor stigning i chlorerede opløsningsmidler

Ballerup vandværk
Illustration: Michael Rothenborg.
Novafos og Ballerup Kommune ønsker fremrykning af afværgeboringer og oprensning for at holde indholdet af chlorerede opløsningsmidler i grund- og drikkevand under grænseværdierne. Region Hovedstaden erkender, at det haster.
14. juni kl. 06:02

I denne tid kan man næsten glemme, at der kan være andre alvorlige trusler mod hovedstadens drikkevand end PFAS. Men det er der, og en af dem er chlorerede opløsningsmidler – hvor der relativt pludselig er opstået en noget nær akut situation i Ballerup.

Kommunen og Novafos har i et høringssvar understreget »vigtigheden af oprensning for chlorerede opløsningsmidler i oplandet til Ballerup Vandværk hurtigst muligt.«

»På Ballerup Kildeplads observerer vi, at der er sket en stigning i indholdet af primært Cis-DCE samt i mindre grad TCE i den aktive drikkevandsboring 200.3141, ligeledes ses en væsentlig større stigning i den tilhørende afværgeboring 200.4430 i Cis-DCE, som er akkompagneret af en stigning i Trans-DCE. Det er stærkt bekymrende, hvis denne stigning fortsætter, da det vil påvirke rentvandskvaliteten,« skriver de i høringssvaret.  

Det er især afværgeforanstaltninger, som kommunen og Novafos gerne ser igangsat hurtigst muligt.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger