Øget centralisering på renseanlæg over hele landet

10. august 2021 kl. 06:101
Osted Renseanlæg
Osted Renseanlæg i Lejre Kommune: Lugten er med til at varsle den snarlige lukning. Illustration: Michael Rothenborg.
Tendensen er ikke ny, men griber endnu mere om sig i disse år: Gamle renseanlæg nedlægges, og rensningen samles på nye, større anlæg, der både er mere miljø- og klimavenlige.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Her lugter udtjent – for nu at udtrykke det pænt. Der er måger omkring de åbne tanke, endnu flere fluer end sædvanligt ude på landet, og man ser sig uvilkårligt omkring efter, om der er en grisefarm eller gyllespreder i nærheden.

Det er der ikke. Lugten kommer inde fra Osted Renseanlæg i Lejre Kommune, og man forstår godt, at det er et af dem, der står foran lukning – en del af en trend, hvor rensningen samles på stadig færre, men til gengæld mere effektive renseanlæg.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling.

Få 3 uger gratis prøve abonnement til WaterTech. Betalingskort er ikke påkrævet, og du vil ikke blive flyttet til et betalt abonnement efterfølgende.

Du kan også få tilsendt et tilbud til dig.

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. august 2021 kl. 15:10

I Mariagerfjord tog politikkerne en "vanvittig" beslutning i 2007 om, at alt renset spildevand skulle væk fra Mariager Fjord (Danmarks smukkeste fjord) og i stedet ledes direkte ud i Kattegat. Det betød at et nyt centralt renseanlæg blev taget i brug ultimo 2013 og medio 2017 lukkede vi det sidste af de 11 renseanlæg der var i 2007. Resultatet er at udledningen af COD og N i renset spildevand er halveret, selvom det sker 4 kilometer ude i Kattegat. Fosfor er også reduceret, men kun lidt, da der var strenge krav i forvejen. Driftsudgifterne til rensning af spildevandet er i samme periode halveret. Samtidig med centraliseringen er der separatkloakeret i vid udstrækning og nedlagt ca. 20 overløbsbygværker, hvilket bevirker at selvom belastningen af renseanlægget PE-mæssigt er steget over 50% de sidste 5 år, er den rensede vandmængde faldet. Før rensede vi ca. 2,75 gange den solgte vandmængde. I 2020 var tallet faldet til ca. 2,5 og ved udgangen af 2022 forventer vi at være på ca. 2,25. Selvom Mariagerfjord Vand har investeret over 1 milliard kroner i spildevandsrensning og separering de sidste 10 år, bliver finansieringsomkostningerne betalt af den mere effektive drift af spildevandssystemet. Vores to naboforsyninger Rebild og Vesthimmerland har også fået øje på potentialet i central rensning. Derfor er vi i øjeblikket ved at afslutte en fælles udbygning af Mariagerfjord Renseanlæg, således at Rebild snart er helt uden eget renseanlæg og Vesthimmerland har mulighed for at gå samme vej. Der kommer en endnu bedre rensning på det udbyggede renseanlæg, samtidig med at alle tre forsyninger får væsentlige økonomiske besparelser ved samarbejdet. Så derfor kære kollegaer - kom nu igang med at centralisere spildevandsrensningen (og for den sags skyld også vandproduktionen) - det er godt for både miljøet og pengepungen.