Nyeste drikkevandsprøver: For meget PFAS i 33 boringer – og hos tre vandværker

Drikkevand vandhane
Illustration: Bigstock.
Nye tal viser, at vandforsyninger over hele landet kæmper med PFAS. Brancheorganisationer håber, at myndigheder bliver bedre til at koordinere – og at rensemetoderne bliver billigere og (endnu) bedre.
16. juni kl. 06:08

Der er fundet PFAS over grænseværdien i 33 drikkevandsboringer, og tre vandværker i Danmark leverer vand med indhold af PFAS over grænseværdien, ifølge den seneste drikkevandsprøve. 

Det viser en oversigt fra Danske Vandværker, der har trukket friske tal fra Geus Jupiterdatabasen (se Danmarkskort nederst).

De tre værker er Ryde Vandværk i Holstebro Kommune, Dortheasminde Vandværk i Hedensted Kommune og Fanø Vand i Fanø Kommune. 

Nogle af de 33 boringer med for højt PFAS-indhold leverer vand til andre vandværker end de tre, men her kan man blande op med vand fra andre boringer, så indholdet af PFAS samlet holder sig under grænseværdien.

Derudover er der i de seneste drikkevandsprøver fundet PFAS under grænseværdien på 14 værker – og i i alt 73 drikkevandsboringer. Problemerne er generelt størst omkring hovedstaden, men det er altså tre jyske værker, der pt. er hårdest ramt. 

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger