Ny vandbehandlingsmetode nedbryder PFAS-kemikalier på få timer

Jinyong Liu
Illustration: Jinyong Liu.
7. juni kl. 06:01

Et hold forskere fra University of California, Riverside (UCR) har efter fem års eksperimenter med fotokemiske metoder til at nedbryde industrikemikalierne PFAS fået et gennembrud. Her har de eksempelvis formået fuldstændig at fjerne det udbredte PFBS (et af tusindvis af PFAS) fra vand på bare ét døgn.

»Vi er temmelig begejstrede for at se vores metodes praktiske anvendelighed i forhold til at nedbryde PFAS-stoffer,« siger professor i kemi- og miljøteknik på UCR, Jinyong Liu til WaterTech.

Forskerne har i flere år arbejdet på deres vandbehandlingsmetode, der omfatter brugen af sulfit (svovl i oxidationstrinnet +4) og UV-lys til at nedbryde PFAS-stoffers ekstremt stærke kulstof-fluor-forbindelser. På grund af disse forbindelser kaldes PFAS også evighedskemikalier. 

Da de ikke nedbrydes i miljøet, spreder de sig til blandt andet drikkevand, hvorfra mennesker indtager dem. Her ophober de sig i blod og organer, hvilket øger risikoen for blandt andet kræft og hormonrelaterede sygdomme.

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger