Ny forurening tæt på en af hovedstadens historiske kildepladser

Torslunde Vandværk
Illustration: Michael Rothenborg.
Den renoverede kildeplads der skal bidrage til at sikre hovedstadens pressede vandforsyning, er truet af bl.a. rester af svampemidler. Region Hovedstaden mener, at prøvetagning er usikker, og bekymringen derfor overdrevet. Hofor påpeger, at der også er fundet anden forurening.
16. juni kl. 06:02

Det fredede Thorsbro Vandværk i Torslunde vest for København er et af de ældste og mest centrale steder i hovedstadsområdets vandforsyningsnet.

Og Torslunde er nu igen blevet del af et væsentlig aspekt i vandforsyningens historie – denne gang dog desværre med negativt fortegn. Efter at der ikke var blevet indvundet vand fra Torslunde Kildeplads i mange år, gav Ishøj Kommune i 2019 en ny indvindingstilladelse – til glæde for Hofor, der er plaget af forurening af mange af områdets andre kildepladser.

Men som det fremgår af et høringssvar til Region Hovedstaden, er der fundet rester af kemiske svampemidler tæt på det, der skal være en af redningsplankerne for hovedstadsområdets vandforsyning.

»Hofor bifalder i høj grad, at der også i 2022 vil være forstærket opmærksomhed på at opspore pesticidpunktkilder,« skriver Hofor i høringssvaret og henviser til, at der bl.a. er fundet Dithiocarbamater som CS2 på 1,7 µg/l i boring 207.2629 tæt på boringerne til den kommende Torslunde Kildeplads.

»Torslunde Kildeplads forventes kørt ind i 2023, og der bør hurtigst muligt tages skridt til at lokalisere kilden, så en forurening ikke vil nå den renoverede kildeplads.«

Få fuld adgang til WaterTech

Hos WaterTech får professionelle viden om de nyeste teknologiske løsninger i vandsektoren fra klimasikring til drikke- og spildevandsbehandling. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til WaterTech
Alt indhold på WaterTech er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger